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LEGISLATIVE DIGEST 
 

[Administrative, Planning Codes - Preferences in Affordable Housing Programs] 
 
Ordinance amending the Administrative Code to clarify existing preferences in 
allocating City affordable housing units first to Certificate of Preference holders and 
second to tenants evicted under the Ellis Act, create a third preference for residents in 
the neighborhood where the affordable housing is located, create additional categories 
of eligible displaced tenants, and make conforming amendments to provisions of the 
Administrative and Planning Codes; to affirm the Planning Department’s determination 
under the California Environmental Quality Act; and to make findings of consistency 
with the General Plan, and the eight priority policies of Planning Code, Section 101.1. 
 

Existing Law 
 
Currently, two tenant selection preferences apply to all affordable housing programs that the 
Mayor’s Office of Housing and Community Development (“MOHCD”) administers or funds 
(“City Affordable Housing Programs”).  Current law provides preference to holders of 
Certificates of Preference (COPs) issued under a former Redevelopment Agency program to 
tenants displaced from certain redevelopment areas. The COP preference applies to 100% of 
all available affordable housing, both at initial sale or lease and upon re-sale or re-lease.  
 
Second, current law provides preference in all City Affordable Housing Programs to certain 
“Displaced Tenants,” defined as tenants evicted under the State Ellis Act, California 
Government Code 7060 and following, who have lived in their unit continuously for at least ten 
years, or five years if they have a life-threatening illness or are disabled.  The preference 
applies to 20% of all new affordable housing units during initial sale or lease up, and 100% of 
all existing affordable housing units upon re-sale or re-lease.  A person can use the 
preference on an existing unit for up to three years after displacement, and on a new unit for 
up to six years after displacement.  
 
A holder of any preference applying for a unit must still meet all eligibility requirements 
applicable for that unit under the applicable affordable housing program. 
 

Amendments to Current Law 
 

The proposed ordinance: (1) expands eligibility for the “Displaced Tenant” preference; and (2) 
adds a new, third “Neighborhood Preference” for current residents. The proposed ordinance 
makes no changes to the COP preference. 
 
First, the proposed ordinance would add five new eligibility categories for the Displaced 
Tenants preference: 

1. Tenants evicted under any of the “no-fault” evictions as defined in Sections 
37.9(a)(8) through 37.9(a)(16) of the San Francisco Rent Ordinance. 
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2. Tenants ordered by a public safety official to vacate their units due to fire or other 
disaster who can sufficiently demonstrate that they cannot return to the unit within a 
reasonable period of time; 

3. Tenants who have lost their unit through a residential demolition or residential 
merger approved through a City permit;  

4. Tenants residing in units that are subject to rent restrictions imposed by the 
development’s financing, where the rent restrictions are set to expire within the year 
or have already expired; and  

5. Tenants in Below Market Rate rental units that are converting to ownership and 
being offered for sale where the tenant cannot afford to purchase the unit. 

 
For all categories of “Displaced Tenant”, a person must have been displaced on or after 
January 1, 2010 and will no longer be required to show continuous occupancy for any length 
of time.  A person will be able to use the preference for up to six years from the date of 
displacement, regardless of whether the affordable unit at issue is existing or new. 
 
Second, the proposed ordinance adds a third “Neighborhood Preference.” “Neighborhood” is 
defined as any one of San Francisco’s 11 supervisorial districts. “Neighborhood Resident” 
means a person who has a primary residence in a certain Neighborhood at the time they 
apply for an affordable housing unit. The preference applies only to 25% of the units in newly 
constructed affordable housing during initial sale or lease, and only after the COP and 
Displaced Tenant preferences.  
 
In all cases, a holder of any preference applying for a unit must still meet all eligibility 
requirements applicable for that unit under the applicable affordable housing program.  The 
proposed ordinance also makes conforming changes to other parts of the Planning and 
Administrative Codes. 
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