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LEGISLATIVE DIGEST 
 

[Police Code - Paid Parental Leave Ordinance] 
 
Ordinance amending the Police Code to make technical amendments to the Paid 
Parental Leave Ordinance consistent with its original intent. 
 

Existing Law 
 
The Paid Parental Leave Ordinance (Police Code Article 33H) requires, as of January 1, 
2017, San Francisco employers with 50 or more employees to provide partial (45%) wage 
replacement (“Supplemental Compensation”) to employees taking leave to bond with a new 
child under the California Paid Family Leave program.  On July 1, 2017, the ordinance’s 
Supplemental Compensation requirement will expand to San Francisco employers with 35 or 
more employees, and on January 1, 2018, to employers with 20 or more employees.   
 

Amendments to Current Law 
 
The ordinance would make the following technical amendments to the Paid Parental Leave 
Ordinance consistent with its original intent: 
 

 Update the legislative findings to reflect a recently enacted change in the State’s Paid 
Family Leave law which will increase the wage replacement rate under the State law 
starting January 1, 2018 from 55% to 60% for higher income workers, and to 70% for 
lower income workers.  This change in State law will have the effect of reducing 
Covered Employers’ Supplemental Compensation obligation to 40% and 30% of 
weekly wages respectively. 

 Clarify that a Covered Employer’s obligation to pay Supplemental Compensation 
coincides with the period during which the employee actually receives Paid Family 
Leave wage benefits from the State, which may not necessarily coincide with the 
employee’s six-week leave period because employees may apply for such benefits 
after their leave has already commenced, and/or the State may delay in issuing 
payments.   

 Clarify that periods of unpaid leave – in addition to paid – shall not be counted when 
calculating an employee’s average weekly hours for purposes of determining the 
employee’s eligibility as a “Covered Employee.” 

 Clarify that periods of partially paid leave – in addition to unpaid leave – shall not be 
counted when calculating an employee’s average weekly earnings. 

 Clarify that the time when Covered Employees should give the State permission to 
share their Paid Family Leave weekly benefit information with their employer is when 
they file their application with the State, and that Employers must in turn affirmatively 
request such weekly benefit information from the State. 
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Background Information 
 
The Board of Supervisors approved the Paid Parental Leave Ordinance on April 12, 2016 
(Ordinance No. 54-16).  That ordinance becomes operative on January 1, 2017.  The 
proposed ordinance contains non-substantive amendments designed to more accurately 
reflect how the State administers California Paid Family Leave benefits.  
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