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AMENDED LEGISLATIVE DIGEST 
  (Revised 7/26/16) 

 
[Fire Code - Disclosure of Fire Safety Information] 
 
Ordinance amending the San Francisco Fire Code to require building owners and 
homeowners’ associations to provide fire safety information to residents in buildings 
with three or more dwelling units, and annual fire safety information and training to 
residents in buildings with 16 or more units; making findings as to local conditions 
pursuant to the California Health and Safety Code; and directing the Clerk of the Board 
of Supervisors to transmit the ordinance to appropriate State officials. 
 

Existing Law 
 
Chapter 4 of the Fire Code specifies requirements for emergency planning and preparedness.   
 

Amendments to Current Law 
 
The proposed ordinance amends Chapter 4 by requiring building owners to disclose fire 
safety information to residents.  The purpose of the proposed ordinance is to increase safety 
from the risk of fires. 
 
The ordinance would require owners of Apartment Houses (i.e., buildings with three or more 
dwelling units) to provide annual disclosures to building residents.  The disclosures are to be 
provided orally and in writing before new residents first commence occupancy in the building, 
and in writing once a year thereafter by January 31 of each year.  The disclosures should 
cover (1) the location of all fire extinguishers and dates of last servicing; (2) the location of all 
emergency exits and a statement that they must remain unobstructed; (3) the location of all 
fire escapes and the dates of last inspection; (4) the location of the building’s fire alarm 
system, with the dates of inspection and testing and certification as applicable; (5) the location 
of all smoke alarms in each resident’s dwelling unit, along with instructions on how to confirm 
they are in working condition and a statement of when they were last replaced; (6) the location 
of all carbon monoxide detectors in each resident’s dwelling unit, along with instructions on 
how to confirm they are in working condition and a statement of when they were last replaced; 
and (7) the phone number of the appropriate contact within the San Francisco Fire 
Department for reporting suspected violations of the proposed ordinance.  Owners must retain 
a record of their compliance with these disclosure requirements for at least two years.  A 
failure to maintain such records shall create a rebuttable presumption that the owner has not 
made the required disclosures.  The disclosure requirement will become operative six months 
after the ordinance is enacted. 
 
In addition, the ordinance would also require owners of Apartment Houses to post the certain 
of the required disclosures (items (1), (2), (3), (4), and (7), above) in a common area 
frequented by the residents of the building.  This information must be updated as appropriate 
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by January 31 of each year.  The owner must also affix a sign or sticker at the main point of 
entry to the Apartment House that contains the phone number of the owner, property 
manager, or other person who can give the Fire Marshal or other building inspector prompt 
access to the building to conduct safety inspections.  The Department of Building Inspection is 
responsible for enforcing these posting requirements pursuant to periodic health and safety 
inspections as required by code.  These posting requirements will become operative six 
months after the ordinance is enacted. 
 
Owners of buildings with 16 or more dwelling units must offer residents an annual fire safety 
training that covers the required disclosures, best practices for how to prevent and escape 
from building fires, and any other fire safety information that the building owner deems 
appropriate.  Owners must provide residents advance written notification of the trainings and 
must provide a written summary to each dwelling unit that did not send at least one resident to 
attend.  Owners must retain a record of their compliance with the training requirement for at 
least two years.  A failure to maintain such records shall create a rebuttable presumption that 
the owner has not provided the required training.  These training requirements will become 
operative one year after the ordinance is enacted. 
 
The San Francisco Fire Chief or his or her designee may assess and collect administrative 
fines for violations of the proposed ordinance in accordance with Chapter 100 of the 
Administrative Code.  Each day a violation is permitted or allowed to continue is a separate 
violation. 
 

Background Information 
 
This legislative digest reflects amendments proposed at the Public Safety and Neighborhood 
Services Committee on July 14, 2016, to provide that (1) the ordinance shall be codified at 
Chapter 4 of the Fire Code, rather than Chapter 9; (2) the posted information need not appear 
on a map or diagram; (3) the Department of Building Inspection shall enforce the posting 
requirements pursuant to periodic health and safety inspections as required by code; (4) the 
posted information and disclosures must include the phone number of the appropriate contact 
within the Fire Department for reporting suspected violations of the ordinance; (5) the training 
requirement shall become operative one year, rather than six months, after the ordinance’s 
effective date; and (6) a resident’s failure to prepare a statement to confirm the disclosure has 
occurred, or to attend fire safety trainings, shall not constitute good cause for an eviction 
under Administrative Code Section 37.9(a). 
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