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LEGISLATIVE DIGEST 

(12/1/2016, Amended in Committee) 
 

[Campaign and Governmental Conduct Code - Requiring Commissioners to File Behested 
Payment Reports] 
 
Ordinance amending the Campaign and Governmental Conduct Code to require 
members of City boards and commissions to file behested payment reports regarding 
the solicitation of charitable contributions. 
 

Existing Law 
 
Under state law, when a payment of $5,000 or more from a single source is made at the 
“behest” of a local elected official for a governmental or charitable purpose, that official must 
file a “behested payment report.”  See Cal. Gov. Code § 82015(b)(2)(B)(iii).  This reporting 
requirement applies when there has been a single payment of $5,000 or more, or a series of 
payments over the course of a calendar year, from a single source. 
 
After reaching the $5,000 threshold, elected officials subject to this requirement must file a 
behested payment report with their departments within 30 days.  Within another 30 days, such 
reports must be forwarded from those departments to the Ethics Commission. 
 
No “behested payment reporting” requirement applies to members of City boards and 
commissions, unless they are also elected officials. 
 

Amendments to Current Law 
 
The proposed amendments would require members of City boards and commissions listed in 
Campaign and Governmental Conduct Code Section 3.1-103(a)(1) – except for members of 
the Board of Supervisors – to file behested payment reports when they solicit charitable 
contributions in certain circumstances.  Such contributions are subject to behested payment 
reporting if a commissioner solicits them, directly or indirectly, from a party, participant, or 
agent of a party or participant involved in an administrative proceeding before the 
commissioner’s board or commission. 
 
The proposal requires a commissioner to file such reports if: 
 

 the party, participant or agent of a party or participant makes a contribution, or a series 
of contributions, totaling $1,000 or more while the proceeding is pending before the 
commissioner’s board or commission; 
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 the party, participant or agent of a party or participant makes a contribution, or a series 
of contributions, totaling $1,000 or more during the three months following the date a 
final decision is rendered in the proceeding; and 

 if the party, participant or agent of a party or participant makes a contribution, or a 
series of contributions, totaling $1,000 or more in the 12 months prior to the 
commencement of a proceeding, after the commissioner learns or should have learned 
that the source of the contribution became involved in a proceeding before the 
commissioner’s board or commission. 

 
Members of City boards and commissions would be required to complete the same form that 
is currently required of elected officials.  These reports must be filed with the Ethics 
Commission, and the Ethics Commission would be required to make them available through 
their website.  The Ethics Commission may later, by regulation, require commissioners to 
electronically submit the same information required by Behested Payment Reports. 
 
The proposed amendments would also provide that any member of a City board or 
commission who fails to comply with this reporting requirement would be subject to the 
administrative, civil or criminal remedies that generally apply to violations of local conflict of 
interest laws. 
 

Background Information 
 
The Fair Political Practices Commission requires elected officials to complete a Form 803 to 
comply with the existing behested payment reporting scheme.  The Form 803 is available at:  
http://www.fppc.ca.gov/learn/public-officials-and-employees-rules-/behested-payment-
report.html. 
 
The behested payment reports that have been submitted to the Ethics Commission under 
existing law are available at:  http://www.sfethics.org/ethics/2012/05/payments-made-at-the-
behest-of-an-elected-officer.html. 
 
On December 1, 2016, the Government Audit and Oversight Committee amended this 
legislation to include contributions to entities organized under Section 527 of the U.S. Internal 
Revenue Code within the ordinance’s definition of “charitable contribution.” 
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