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M E M O R A N D U M 

 
TO: Tom Maguire, Interim Executive Director, Municipal Transportation 

Agency 
 William Scott, Police Chief, Police Department 
 Mohammed Nuru, Director, Public Works 
   
FROM: Erica Major, Assistant Clerk, Land Use and Transportation Committee 
 
DATE:  October 15, 2019 
 
SUBJECT: LEGISLATION INTRODUCED 

 
The Board of Supervisors’ Land Use and Transportation Committee has received the 
following proposed legislation, introduced by Mayor Breed on October 8, 2019: 
 

File No.  191013 
 

Ordinance amending the Transportation Code to establish a violation for 
operating a Shared Mobility Device Service without a permit or other 
authorization from the Municipal Transportation Agency, and to repeal 
certain parking restrictions related to stationless bicycle share programs 
and powered scooter share programs; and affirming the Planning 
Department’s determination under the California Environmental Quality 
Act. 

 
If you have comments or reports to be included with the files, please forward them to 
me at the Board of Supervisors, City Hall, Room 244, 1 Dr. Carlton B. Goodlett Place, 
San Francisco, CA 94102 or by email at: erica.major@sfgov.org.  
 
 
c: Kate Breen, San Francisco Municipal Transportation Agency 
 Janet Martinsen, San Francisco Municipal Transportation Agency 
 Joel Ramos, San Francisco Municipal Transportation Agency 
 Rowena Carr, Police Department 
 Asja Steeves, Police Department 
 Deirdre Hussey, Police Department 
 Sergeant Rachael Kilshaw, Police Department 
 David Steinberg, Public Works 
 Jeremy Spitz, Public Works 
 Jennifer Blot, Public Works 
 John Thomas, Public Works 
 Lena Liu, Public Works 
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LEGISLATIVE DIGEST 

 
[Transportation Code - Mobility Device Permit Requirement] 
 
Ordinance amending the Transportation Code to establish a violation for operating a 
Shared Mobility Device Service without a permit or other authorization from the 
Municipal Transportation Agency, and to repeal certain parking restrictions related to 
stationless bicycle share programs and powered scooter share programs; and 
affirming the Planning Department’s determination under the California Environmental 
Quality Act.  
 

Existing Law 
 
Currently, a permit issued by the Municipal Transportation Agency is required to park, leave 
standing, or leave unattended a bicycle that is part of a Stationless Bicycle Share Program on 
any sidewalk, Street, or public right-of-way under the jurisdiction of the Municipal 
Transportation Agency or Public Works. 
 

Amendments to Current Law 
 
This legislation would require a permit, agreement or other authorization to operate a Shared 
Mobility Device Service, as defined in Article 1200 of Division II of the Transportation Code. In 
addition, this legislation modifies the requirement to have a permit, agreement or other 
authorization to park, leave standing, or leave unattended a mobility device that is part of a 
Shared Mobility Device Service on any sidewalk, street, or public right-of-way under the 
jurisdiction of the Municipal Transportation Agency or any appropriate City department or 
agency. Scooters that are part of a Powered Scooter Share Program and bicycles that are 
part of a Stationless Bicycle Share Program will be included in the definition of “Mobility 
Device” in Division II of the Transportation Code and thus, will be subject to this legislation. 
 

Background Information 
 
This legislation is part of a citywide effort to require a permit, agreement or other authorization 
in order to operate a mobility device or other type of emerging technology on City streets, 
sidewalks or public rights-of-way.  Accordingly, this legislation is intended to complement 
proposed legislation that would amend the Administrative Code to create an Office of 
Emerging Technology within the Department of Public Works.   
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