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LEGISLATIVE DIGEST 
 

[Charter Amendment - Sixteen and Seventeen-Year-Old Voting for Municipal Elections] 
 
Describing and setting forth a proposal to the voters to amend the Charter of the City 
and County of San Francisco, to authorize 16 and 17-year-olds to vote in municipal 
elections, at an election to be held on November 3, 2015. 
 

Existing Law 
 
Article XVII of the Charter defines “voter” as “an elector who is registered in accordance with 
the provisions of state law.”  State law provides:  “Any person who will be at least 18 years of 
age at the time of the next election is eligible to register and vote at that election.”  Cal. Elec. 
Code § 2000(b); see also Cal. Const., art. II, § 2. 
 

Amendments to Current Law 
 
The proposal would amend the Charter’s definition of “voter,” for the purpose of municipal 
elections, to be “any person who is at least 16 years old, meets all the qualifications for voter 
registration in accordance with state law other than those provisions that address age, and is 
registered to vote with the Department of Elections.” 
 

Background Information 
 
On January 5, 2015, the San Francisco Youth Commission adopted a resolution urging the 
Mayor and Board of Supervisors to lower San Francisco’s legal voting age to sixteen. 
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