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LEGISLATIVE DIGEST 

 
[Planning Code - Cannabis Retail Uses] 
 
Ordinance amending the Planning Code to require a minimum distance of 600 feet 
between a Cannabis Retail Use and daycare centers, exempt pending applications from 
that distance requirement, and establish an 18-month period of discontinuance of a 
Cannabis Retail Use as abandonment of the business, preventing its restoration except 
as a new Cannabis Retail Use; and affirming the Planning Department’s determination 
under the California Environmental Quality Act, making findings of consistency with 
the General Plan and the eight priority policies of Planning Code, Section 101.1, and 
making findings of public necessity, convenience, and welfare pursuant to Planning 
Code, Section 302 

Existing Law 
 
Existing state law provides that commercial cannabis uses must be located at least 600 feet 
away from existing kindergarten through twelfth grade (“K-12”) schools, daycare centers, and 
youth centers, unless the California Department of Cannabis or a local jurisdiction specifies a 
different radius. Planning Code Section 202.2 specifies that Cannabis Retail Uses cannot be 
located within 600 feet of a K-12 school, another Cannabis Retail Use, or a Medical Cannabis 
Dispensary. There is no minimum distance between a daycare center or youth center and a 
Cannabis Retail Use under Planning Code Section 202.2. 
 
State law includes a specific definition for “daycare center” that includes licensed daycare 
centers but not family daycare homes. The Planning Code includes a definition for “child care 
center” that is different than the state definition. One key difference is that the Planning Code 
definition includes small family daycare homes. 
 
Under the Planning Code, if a Cannabis Retail business with a Conditional Use Authorization 
is closed for three years, the use may be deemed abandoned, which is the standard 
abandonment period for conditional uses in the Planning Code. 
 

Amendments to Current Law 
 
This ordinance would add a 600-foot required buffer between a Cannabis Retail Use and 
daycare centers. The new buffer would not apply to businesses that applied for a permit with 
the Office of Cannabis before the effective date of this ordinance. 
 
A Cannabis Retail Use, whether conditionally authorized or otherwise permitted, would be 
deemed abandoned if the business is closed for 18 months. 
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Background Information 
 
Commercial cannabis businesses are heavily regulated at the state level under the California 
Medicinal and Adult-Use Cannabis Regulation and Safety Act and California Department of 
Cannabis regulations. Cannabis businesses are also regulated by the City, including under 
the Planning Code, administered by the Planning Department and Planning Commission, and 
under Article 16 of the Police Code, administered by the Office of Cannabis. 
 
This ordinance uses the definition of “daycare center” from state law to avoid confusion 
between the state law and City regulations concerning cannabis. Because this definition of 
“daycare center” excludes family daycare homes, there would be a buffer around licensed 
daycare centers but not around family daycare homes. 
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