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LEGISLATIVE DIGEST 
 

[Police Code - Access to Reproductive Health Care Facilities] 
 
Ordinance amending the Police Code, Article 43, Sections 4301, 4302, 4303, and 4304, 
to replace the existing eight-foot bubble zone around individuals entering, exiting, and 
seeking services at health care facilities with a fixed buffer zone around the entrances, 
exits, and driveways of reproductive health care facilities; and to prohibit any person 
from entering or remaining in that buffer zone, with certain exceptions; and making 
environmental findings. 
 

Existing Law 
 
Police Code Article 43 prohibits a person, within 100 feet of an exterior wall of a health care 
facility, from harassing or attempting to harass an individual entering, exiting, or seeking 
services at a health care facility.  Harassment is defined as “knowingly approach[ing] another 
person within eight feet of such person, unless such other person consents, for the purpose of 
passing a leaflet or handbill to, displaying a sign to, or engaging in oral protest, education, or 
counseling with such other person.”  Section 4303(b).  This type of law, which creates a 
protective zone around an individual that moves with that individual, is often known as a 
“bubble zone” law. 
 

Amendments to Current Law 
 
The proposed ordinance would replace the existing bubble zone ordinance and instead set a 
fixed protective zone around a reproductive health care facility.  This type of law is often 
known as a “buffer zone” law.  The proposed ordinance would establish a buffer zone around 
reproductive health care facilities within the City and County of San Francisco, encompassed 
by both of the following: (1) the area on a public way or sidewalk encompassed by a radius of 
25 feet from any portion of an entrance, exit, or driveway of a reproductive health care facility; 
and (2) the area encompassed by extending the outside boundaries of any entrance, exit, or 
driveway of a reproductive health care facility in straight lines to the point where those lines 
intersect the sideline of the street or the property line of the health care facility.  The proposed 
ordinance would narrow the application of Article 43, which currently applies at health care 
facilities, so it applies only at reproductive health care facilities.  In addition, the proposed 
ordinance would exclude licensed hospitals and facilities owned or operated by licensed 
hospitals from the definition of a reproductive health care facility. 
 
The proposed ordinance would prohibit anyone from entering or remaining in the buffer zone 
during the posted business hours of the reproductive health care facility, with four exceptions: 
(1) Individuals entering or exiting the reproductive health care facility; (2)  Employees, agents, 
or volunteers of the reproductive health care facility, acting within the scope of their 
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employment, agency or volunteer service; (3) Law enforcement, emergency medical, 
firefighting, construction, and utilities personnel and federal, state, and municipal employees, 
when acting within the scope of their employment; and (4) Individuals passing temporarily 
through the buffer zone to reach a destination within or on the other side of the buffer zone.  
The prohibition would apply only if the buffer zone was marked and a notice posted.  Under 
the proposed ordinance, the Department of Public Works would mark the zone and prepare 
the sign used to provide notice. 
 

Background Information 
 
Several cities and states have adopted buffer zone laws. The City of Santa Barbara has a 
buffer zone preventing demonstrative activities within eight feet of health care facilities and 
places of worship.  The State of Massachusetts has a buffer zone preventing demonstrative 
activities within thirty-five feet of reproductive health care facilities, and the City of Pittsburgh 
has a buffer zone barring people from congregating, patrolling, picketing or demonstrating 
within fifteen feet of the entrance of a health care facility.  The proposed ordinance is modeled 
on those laws, which have been upheld by the courts. 
 


