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LEGISLATIVE DIGEST 

 
[Planning Code - Inclusionary Housing Ordinance] 
 
Ordinance amending the Planning Code to permit the use of California Debt Limit 
Allocation Committee tax-exempt bond financing and tax credits under the Tax Credit 
Allocation Committee for certain affordable housing projects that provide additional 
affordable units or deeper affordability levels than required by the Inclusionary 
Housing Ordinance; affirming the Planning Department’s determination under the 
California Environmental Quality Act; making findings of public necessity, 
convenience, and general welfare findings under Planning Code, Section 302; and 
making findings of consistency with the General Plan, and the eight priority policies of 
Planning Code, Section 101.1. 
 

Existing Law 
 
The Inclusionary Ordinance generally requires certain residential projects to pay a fee or 
provide on-site inclusionary housing units.  For projects that provide on-site units, the 
Planning Code generally does not allow those projects to use the California Debt Limit 
Allocation Committee (CDLAC) tax-exempt bond financing or tax credits under the Tax Credit 
Allocation Committee (TCAC), unless the project provides deeper levels of affordability.  The 
Planning Code currently considers deeper affordability to be the following: 20% of the units as 
affordable to households at 50% of Area Median Income for on-site housing; or 10% of the 
units as affordable to households at 50% of Area Median Income, and 30% of the units as 
affordable to households at 60% of Area Median Income for on-site housing.   
 

Amendments to Current Law 
 
This ordinance would allow projects to use tax credits allocated under TCAC, in addition to the 
CDLAC tax-exempt bond financing and TCAC tax credits.  The ordinance would also create a 
third circumstance for projects to use financing from the California Debt Limit Allocation 
Committee tax-exempt bond financing and tax credits under the Tax Credit Allocation 
Committee.  This would be permissible if the project provides the same number of on-site 
affordable units as required by the applicable on-site affordable housing requirement in this 
Section 415 et seq, plus an additional number of on-site affordable units equal to 10% of the 
applicable on-site affordable units at or below 80% of Area Median Income. 
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