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REVISED LEGISLATIVE DIGEST 
(Substituted, 3/31/2020) 

 

[Emergency Ordinance - Public Health Emergency Leave] 
 
 
Emergency ordinance to temporarily require private employers with 500 or more 
employees to provide public health emergency leave during the public health 
emergency related to COVID-19. 
 

Existing Law 
 
This emergency ordinance does not amend existing law, but it supplements paid leave 
provided under federal law and a City ordinance.  The federal Families First Coronavirus 
Response Act, H.R. 6201, Public Law No. 116-127 (“Act”) requires employers to provide 
emergency paid sick leave to certain employees who are unable to work or telework due to 
the COVID-19 public health emergency, but it exempts private employers with 500 or more 
employees.  The San Francisco Paid Sick Leave Ordinance (Administrative Code Chapter 
12W) requires employers to provide paid leave that can be used for many of the same 
purposes as public health emergency leave under this emergency ordinance.   
 
The emergency ordinance extends additional paid leave modeled on the Act’s emergency 
paid sick leave to some employees not otherwise protected by the Act. 
 

Background Information 
 
This emergency ordinance requires employers with 500 or more employees to provide 
employees public health emergency leave during the public health emergency related to 
COVID-19.  The Act extended similar emergency paid sick leave to employees of businesses 
with fewer than 500 employees and public agencies.   
 
Employees may use up to 80 hours of paid public health emergency leave if unable to work 
(including telework) because: 
(1) The employee is subject to a quarantine or isolation order related to COVID-19, including 

but not limited to the Local Health Officer’s shelter-in-place Order No. C19-07 or any 
succeeding order requiring residents to stay in their homes during the emergency, or 
shelter-in-place orders issued in other Bay Area jurisdictions. 

(2) The employee has been advised by a health care provider to self-quarantine. 
(3) The employee is experiencing symptoms associated with COVID-19 and seeking a 

medical diagnosis. 
(4) The employee is caring for a family member who is subject to an order as described in (1), 

has been advised as described (2), or is experiencing symptoms as described in (3). 
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(5) The employee is caring for a family member if the school or place of care of family 
member has been closed, or the care provider of such family member is unavailable, due 
to the public health emergency.  

(6) The Employee is experiencing any other substantially similar condition specified by the 
Local Health Officer, or under Section 5102(a)(6) of the Act, by the United States 
Secretary of Health and Human Services. 

 
Public health emergency leave must be provided in addition to paid leave the employer 
currently provides, made available for immediate use, and expires with the expiration of the 
emergency ordinance.  Employers of an employee who is a health care provider or an 
emergency responder may elect to exclude such employee from the emergency ordinance. 
 
The Office of Labor Standards Enforcement (“Agency”) will, within seven days of the effective 
date of this emergency ordinance, publish and make available on its website and through 
electronic communication to employers a notice suitable for employers to inform employees of 
their rights under this emergency ordinance. Employers must provide the notice to employees 
within three days after it is published.  The Agency will implement and enforce the emergency 
ordinance.   
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