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LEGISLATIVE DIGEST 
(Substituted 1/26/2016) 

 
[Planning Code - Projecting Signs in the Fillmore Street Neighborhood Commercial Transit 
District] 
 
Ordinance amending the Planning Code to allow projecting business signs in the 
Fillmore Street Neighborhood Commercial Transit District of up to 125 square feet in 
size, and up to 60 feet in height, with maximum height dependent on the features of the 
building to which the sign is attached, provided that only one such sign per building is 
permitted; the sign is for the primary occupant of the building; the sign employs a 
remote transformer and is as narrow as is structurally feasible; any illumination is 
indirect and is used only during business hours; the sign does not obscure 
architectural features of the building; the sign does not damage the building to which it 
is attached; and the sign’s lettering is arranged vertically; and affirming the Planning 
Department’s determination under the California Environmental Quality Act, making 
findings of consistency with the General Plan, and the eight priority policies of 
Planning Code, Section 101.1, and making findings under Planning Code, Section 302, 
that this amendment will serve the public necessity, convenience, and welfare. 
 

Existing Law 
 
Currently, a projecting business sign in the Fillmore Street Neighborhood Commercial Transit 
District (“Fillmore Street NCT”) may be up to 24 square feet in area, and its height may not 
exceed 24 feet, the height of the wall to which it is attached, or the height of the lowest 
residential windowsill on the wall to which it is attached, whichever is lowest. “Business Signs” 
are defined in Planning Code Section 602.3. “Projection” of a sign is defined in Planning Code 
Section 602.15.  “Height” of a sign is defined in Planning Code Section 602.8. “ 
 

Amendments to Current Law 
 
This ordinance would allow projecting business signs in the Fillmore Street NCT to be up to 
125 square feet in area, provided that only one sign per building is permitted; the sign is for 
the primary occupant of the building; the sign employs a remote transformer and is as narrow 
as is structurally feasible; any illumination is indirect and is used only during business hours; 
the sign’s lettering is arranged in a vertical manner; the sign does not alter, cover or obscure 
any architectural features of the building; the sign is attached in a reversible manner so as not 
to damage any exterior features or cladding of the building; and the sign’s height does not 
exceed the lowest of the following: (1) 60 feet, (2) the height of the wall to which it is attached, 
(3) the height of the lowest residential windowsill on the wall to which it is attached, or (4) the 
lowest portion of any architectural feature located along the roofline, such as a cornice. 
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Background Information 
 
This ordinance would allow larger projecting business signs on large buildings in the Fillmore 
Street NCT with no residential windows on upper floors.  The proposed height and size 
limitations would allow business signs that are more appropriate for the size and scale of 
these buildings.  
 
The original ordinance would have allowed a business sign in the Fillmore Street NCT to 
exceed the Code’s limitations of 24 square feet in area and 24 feet in height, so long as the 
sign’s lettering is arranged in a vertical manner; the sign does not alter, cover or obscure any 
architectural features of the building; the sign is attached in a reversible manner so as not to 
damage any exterior features or cladding of the building; and the sign’s height does not 
exceed the lowest of the following: (1) 60 feet, (2) the height of the wall to which it is attached, 
(3) the height of the lowest residential windowsill on the wall to which it is attached, or (4) the 
lowest portion of any architectural feature located along the roofline, such as a cornice. 
 
This substitute ordinance adds the following requirements for such a business sign: only one 
sign per building is permitted; the sign shall be for the primary occupant of the building; the 
sign shall employ a remote transformer and shall be as narrow as is structurally feasible; and 
any illumination shall be indirect and shall be used only during business hours. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  


