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REVISED LEGISLATIVE DIGEST 
(Substituted, 10/25/16) 

 
[Planning Code - Designated Child Care Units] 
 
Ordinance amending the Planning Code to require that if a developer elects to provide 
Designated Child Care Units in lieu of paying the Residential Child Care Impact Fee for 
a project with ten or more affordable units, any Designated Child Care Unit must be an 
affordable unit; affirming the Planning Department’s determination under the California 
Environmental Quality Act; making findings of consistency with the General Plan, and 
the eight priority policies of Planning Code, Section 101.1; and making a finding of 
public necessity, convenience, and welfare pursuant to Planning Code, Section 302. 

Existing Law 
 
Planning Code Section 414.A provides an option for developers to provide Designated Child 
Care Units in lieu of paying the Residential Child Care Impact Fee.  Currently, Planning Code 
Section 414.A.6(a)(5) provides that a Designated Child Care Unit may not be an On-site or 
Off-site affordable unit as defined by Planning Code Section 415 et seq., which establishes 
the City’s Inclusionary Affordable Housing Program. 
 

Amendments to Current Law 
 
This ordinance would require that, where a project provides 10 or more On-site or Off-site 
affordable units and the developer opts to provide one or more Designated Child Care Units in 
lieu of paying the Residential Child Care Impact Fee, the Designated Child Care Units must 
be On-site or Off-site units. 
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