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LEGISLATIVE DIGEST 

 
[Police Code - Street Artist Certificate Fee Waivers for Honorably Discharged Veterans]  
 
Ordinance amending the Police Code to require the Director of Cultural Affairs, or his 
or her designee, to waive Street Artist Certificate fees for honorably discharged 
veterans and to grant refunds to honorably discharged veterans who file a refund claim 
on or before July 1, 2015, for any fees collected between January 1, 2009, and July 1, 
2014. 

Existing Law 
 
Section 2404.1 of the San Francisco Police Code currently establishes a fee of $174.08 for a 
quarterly (3 month) Street Artist Certificate and a fee of $696.34 for an annual certificate for 
any individual certified by the Arts Commission as a street artist, as adjusted by the 
Controller’s office based on the applicable Consumer Price Index for San Francisco.  In 
addition, under Section 2404.1.1, street artists must pay an application/examination fee of 
approximately $20.  The Police Code does not expressly exempt Honorably Discharged 
Veterans from Street Artist Certificate fees or from any application/examination fees.  
 

Amendments to Current Law 
 
The proposed ordinance would require the Director of Cultural Affairs, or his or her designee, 
to waive Street Artist Certificate fees, including any application/examination fees, for 
Honorably Discharged Veterans certified as street artists upon proof of honorable discharge. 
Further, it would require the granting of refunds to Honorably Discharged Veterans who file a 
refund claim on or before June 30, 2015, for any Street Artist Certificate fees, including any 
application/examination fees, paid between January 1, 2009 and July 1, 2014.  Honorably 
Discharged Veterans would remain subject to all other Police Code provisions and regulations 
governing the issuance of Street Artists Certificates and the conduct of Street Artists. 
 

Background Information 
 

California Business and Professions Code Section 16001.7 (“Section 16001.7”), effective 
January 1, 2009, prohibits governmental entities from charging certain business license fees 
to any individual “who is honorably discharged or honorably relieved from the military, naval, 
or air service of the United States and who is a resident of this state” (“Honorably Discharged 
Veteran”).  The proposed ordinance is consistent with Section 16001.7. 
 
The Arts Commission has already issued refunds to Honorably Discharged Veterans for FY 
2013-2014. This Ordinance authorizes the Arts Commission’s Director of Cultural Affairs to 
issue refunds for prior years, dating back to January 1, 2009. 
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