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LEGISLATIVE DIGEST 
 

[Administrative Code - Community Opportunity to Purchase Act] 
 
Ordinance amending the Administrative Code to require owners of multifamily 
residential buildings to provide notice to the Mayor’s Office of Housing and Community 
Development and qualified nonprofit organizations of foreclosure proceedings related 
to said multifamily residential buildings; and add a deed in lieu of foreclosure in the 
definition of a “Sale of a Multi-Family Residential Building” as a type of transfer that 
requires notice to qualified nonprofit organizations, right of first offer, and right of first 
refusal for a multifamily residential building under the Community Opportunity to 
Purchase Act. 
 

Existing Law 
 
Chapter 41B of the San Francisco Administrative Code (the “Community Opportunity to 
Purchase Act” or “COPA”) requires certain owners of multifamily residential rental buildings 
(each a “Building”) to provide qualified nonprofit organizations (a “QNP”) with written notice of 
an owner’s intent to sell their Building.  If a QNP expresses interest in purchasing a Building 
intended for sale, the owner of the Building must provide the QNP with: (1) information about 
the Building, and (2) the right to submit the first offer on the Building.  If the Building owner 
and QNP cannot come to an agreement, then the Building owner may offer the Building for 
sale to any prospective purchaser, but the QNP that provided an offer will have a right of first 
refusal to match any offer by a prospective purchaser.  A sale or transfer of a Building through 
a foreclosure or deed in lieu of foreclosure is currently exempt from the requirements of 
COPA.  Owners of a Building are not required to notify a QNP or the Mayor’s Office of 
Housing and Community Development (“MOHCD”) of any foreclosure proceedings. 
 

Amendments to Current Law 
 
The proposed ordinance would amend the definition of a “Sale of a Multi-Family Residential 
Building” or “Sale” under COPA to include a transfer under a deed in lieu of foreclosure and 
remove a deed in lieu of foreclosure from the types of transfers that are exempt from the 
requirements of COPA.  Any transfer of a Building through foreclosure under California law 
would remain exempt.   
 
The proposed ordinance would amend COPA to require owners of a Building to provide each 
QNP and MOHCD a copy of: (1) any notice of default or notice of sale received under a non-
judicial foreclosure; (2) any civil complaint, notice of levy, and/or notice of sale under a judicial 
foreclosure; and/or (3) any other notices of default or sale related to a judicial foreclosure or 
non-judicial foreclosure under California law. 
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