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REVISED LEGISLATIVE DIGEST 
(12/10/2013, Amended in Board) 

 
[Planning Code - Nonconforming Uses; Enlargements and Alterations] 
 
Ordinance amending the Planning Code to permit the enlargement, alteration or 
reconstruction of a dwelling or other housing structure that exceeds the permitted 
density of the district if dwelling units are principally permitted in the district and the 
enlargement, alteration or reconstruction does not extend beyond the building 
envelope as it existed on January 1, 2013 and if no tenants were evicted under certain 
provisions of the Rent Ordinance; making environmental findings and findings of 
consistency with the General Plan and the eight priority policies of Planning Code 
Section 101.1. 
 

Existing Law 
 
Planning Code Section 181 prohibits the enlargement, alteration, and reconstruction of a 
structure occupied by a nonconforming use unless the result will be elimination of the 
nonconforming use except as specified in Section 181.  
 

Amendments to Current Law 
 
Section 181 is amended to permit enlargement, alteration, or reconstruction of a dwelling or 
other housing structure exceeding the permitted density for the district in which it is located 
where (1) the dwelling or other housing structure is located in a district where a dwelling unit is 
a principally permitted use and (2) the enlargement, alteration, or reconstruction does not 
otherwise extend beyond the building envelope as it existed on January 1, 2013.  An owner 
who has evicted any tenants after December 10, 2013 under the “owner move-in” provision of 
the Rent Ordinance will not be permitted to enlarge, alter or reconstruct for 5 years following 
such eviction, and an owner who has evicted any tenants after December 10, 2013 under the 
other “no fault” provisions of the Rent Ordinance will not be permitted to enlarge, alter or 
reconstruct for 10 years following such eviction. 
 

Background Information 
 
As applied to existing housing in areas where dwelling units are principally permitted uses, the 
current requirement is too strict and does not conform to San Francisco’s housing policies.  
The 10-year restriction for owners who have evicted tenants is intended to reduce the 
possibility that this amendment to the Planning Code would encourage more evictions of 
tenants in order to enlarge, alter or reconstruct a unit.   
 
This Legislative Digest includes amendments to the tenant eviction provisions adopted by the 
Board at its regular meeting on December 10, 2013. 
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