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LEGISLATIVE DIGEST 
 

[Health Code - Sugar-Sweetened Beverage Warning for Advertisements] 
 
Ordinance amending the Health Code to require advertisements for sugar-sweetened 
beverages to include a warning about the harmful health effects of consuming such 
beverages; and authorizing the Director of Health to impose penalties for 
noncompliance. 
 

Existing Law 
 
The Health Code includes legislation on matters of public health.  
 

Amendments to Current Law 
 
This ordinance amends the Health Code by adding Article 42 (Sugar-Sweetened Beverages), 
Division 1 (Sugar-Sweetened Beverage Ordinance) which requires an “Advertiser” who posts, 
or causes to be posted in San Francisco an advertisement that identify, promote, or market 
sugar-sweetened beverages for sale or use to include on the advertisement the following 
warning:  “WARNING:  Drinking beverages with added sugar(s) contributes to obesity, 
diabetes, and tooth decay.  This is a message from the City and County of San Francisco.”  
The term “sugar-sweetened beverage” includes, with some specific exceptions, non-alcoholic 
beverages that have one or more caloric sweetners and contains more than 25 calories per 
12 ounces of beverage.  The warning must occupy at least 20% of the area of the 
advertisement.  The purpose of the warning is to inform the public of health impacts before 
purchases are made, thereby assisting the public to make a more informed choice about the 
consumption of the advertised beverage. 
 
The warning must be placed on advertisements that are on paper, poster, billboards, in or on 
stadiums, transit shelters, arenas or any other structures, buses, cars, trains, pedicabs, or any 
other vehicles, or on walls or any other surface or materials.  However, the preceding 
sentence notwithstanding, Division I does not apply to advertisements that are in newspapers, 
periodicals, magazines, advertisement circulars, or other publications, or on television, the 
internet, or other electronic media.  The Division applies to advertisements posted one year 
after the effective date of the Division (the “Operative Date”).  It does not apply to any action 
taken for an advertisement that was posted before the Operative Date.  For example, an 
Advertiser may remove and relocate such an advertisment without adding the warning. 
 
An “Advertiser” is any individual or entity that is in the business of manufacturing, distributing, 
or selling sugar-sweetened beverages, placing or installing advertisements, or providing 
space for advertisements, or its agents or contractors who assist in such business.  However, 
“Advertiser” does not include employees of such individual or entity, but includesan individual 
acting as a sole proprietors.   
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The Director of Health may by regulation, following a publicly noticed hearing, modify the text 
of the warning based on medical and scientific information on health impacts, or set or modify 
the size of the text of the warning to ensure the warning is clear, legible and conspicuous, or 
modify the minimum area of advertisements that the warning must occupy.  Any of these 
regulations will not be effective before one year after the date of adoption.  The Director of 
Health also may, after a publicly noticed hearing, adopt rules or regulations for the 
implementation of Division I.  The operative date of these rules or regulations are not required 
to be delayed by one year. 
 
The Director of Health may assess administrative penalties against any Advertiser in violation 
of the ordinance.  However, before the Director of Health may assess penalties against a 
retail seller of sugar-sweetened beverages for posting an advertisment in or on the seller’s 
retail establishment in violation of the Division, the Director of Health must give the retailer a 
written notice of the noncompliance.  If the retailer fails to correct the noncompliance within 30 
days of receipt of the notice, the Director of Health may then assess penalties.  
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