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REVISED LEGISLATIVE DIGEST 
(Amended in Committee, 7/22/19) 

 
[Planning Code - Conditional Use Authorization Required for Employee Cafeterias within 
Office Space]  

Ordinance amending the Planning Code to require a conditional use authorization for 
Employee Cafeterias, as defined, within office space, except for existing Employee 
Cafeterias; affirming the Planning Department’s determination under the California 
Environmental Quality Act; making findings of consistency with the General Plan, and 
the eight priority policies of Planning Code, Section 101.1; and adopting findings of 
public necessity, convenience, and welfare under Planning Code, Section 302. 
 

Existing Law 
 
Section 102 of the Planning Code defines uses and terms used throughout the Code. “Office 
Use” is defined in Section 102 as “A grouping of uses that includes General Office, Retail 
Professional Services, and Non-Retail Professional Services. This use shall exclude: retail 
uses other than Retail Professional Services; repair; any business characterized by the 
physical transfer of tangible goods to customers on the premises; wholesale shipping, 
receiving and storage; and design showrooms or any other space intended and primarily 
suitable for display of goods.”  Section 202.2 establishes location and operating conditions for 
specific use categories. Section 303 sets forth the Conditional Use authorization procedure. 
 

Amendments to Current Law 
 

The definition of “Office Use” in Section 102 is amended make it subject to the operating 
conditions of Section 202.2.  
 
Section 202.2, in turn, defines an “Employee Cafeteria” as “a food facility within the premises 
where the employees are provided food on a regular basis. The operators of the food facility 
are either employees of the business or are contracted by that business. Foods are prepared 
and cooked on the site business premise in a full-service kitchen with an exhaust ventilation 
system.  The food facility requires plan review and a health permit to operate from the 
Department of Public Health.”  Section 202.2 is further amended to provide that an “Employee 
Cafeteria” requires a Conditional Use authorization in Office space, except if the Employee 
Cafeteria: (1) is located at the first story; (2) is open to the public during all operating hours; 
(3) complies with all relevant design standards for street frontages as found in Planning Code 
Sections 145.1(c)(5)-(7) and 145.4(d)(3); and (4) employee meals in the Employee Cafeteria 
are not more than 50% subsidized by their employer or the employer provides meal vouchers 
to employees for use outside the Employee Cafeteria.  Further, the Ordinance establishes that 
any Employee Cafeteria lawfully existing prior to July 1, 2019 may continue and be 
maintained. It may not, however, be expanded or re-installed if abandoned without the 
required Conditional Use authorization. 
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Finally, the Ordinance amends Section 303 to add additional criteria to be considered by the 
Planning Commission in approving a Conditional Use authorization for an Employee 
Cafeteria.  
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