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LEGISLATIVE DIGEST 

 
[Fire Code - Automatic Sprinkler Requirements for Existing High-Rise Buildings] 
 
Ordinance amending the Fire Code to require automatic sprinkler systems in existing 
high-rise buildings; and affirming the Planning Department’s determination under the 
California Environmental Quality Act. 
 

Existing Law 
 
San Francisco Fire Code Section 1103.5.2 requires existing high-rise buildings to maintain an 
automatic sprinkler system installed to comply with San Francisco Ordinance 377-93.  It 
exempts (1) qualified historical buildings as defined in the California Health and Safety Code 
Section 18950; (2) apartment houses, condominiums, or other R-2 Occupancies; and (3) 
mixed-use occupancy buildings containing an R-2 Occupancy. 
 
 

Amendments to Current Law 
 
The ordinance amends San Francisco Fire Code Section 1103.5.2 by eliminating, through a 
phased implementation, the provisions that excepted Residential Group R-2 occupancy 
buildings, including apartment houses, condominiums, and mixed-use buildings containing a 
Residential Group R-2 occupancy, from the automatic sprinkler requirement.  The amendment 
also incorporates provisions from existing San Francisco Building Code Section 314.27. 
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