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REVISED LEGISLATIVE DIGEST 

(Amended in Committee, 2/28/2022) 
 

[Planning Code - Group Housing Definition] 
 
Ordinance amending the Planning Code to revise the definition of Group Housing; 
affirming the Planning Department’s determination under the California Environmental 
Quality Act; and making findings of consistency with the General Plan and the eight 
priority policies of Planning Code, Section 101.1, and findings of public necessity, 
convenience, and welfare under Planning Code, Section 302. 
 

Existing Law 
 
Currently, a group housing unit is defined as a residential use without individual cooking 
facilities, with a minimum tenancy of one week. The definition does not include a requirement 
for a minimum number of kitchens or other common space. The Inclusionary Housing 
Program (Planning Code Section 415 et seq) definition of “owned unit” does not reference 
group housing units.  
 

Amendments to Current Law 
 
This ordinance would revise the Planning Code general definition of group housing to clarify 
that such units do not include limited cooking facilities or kitchens, to require a minimum 
tenancy of thirty days, to require a minimum ratio of private space to public common space 
and to require a minimum of one communal kitchen for every 15 group housing units. The 
ordinance would also amend the definition of “owned unit” in the Inclusionary Housing 
Program to not include a group housing unit. Student Housing, 100% Affordable Housing, and 
tax-exempt housing would be exempt from the common space requirements.  
 

Background Information 
 
Group housing units have been allowed limited kitchens based on a Zoning Administrator 
determination in 1995. This ordinance would clarify that group housing units do not include 
kitchen facilities.   
 
Amendments adopted at the February 28, 2022 Land Use and Transportation Committee 
added an exemption to the common space requirements for tax-exempt housing operators; 
and amended the amounts of common space required, the percentage of common space that 
must be a communal kitchen, and the required number of communal kitchens per unit. 
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