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REVISED LEGISLATIVE DIGEST 
(3/26/2012, Amended in Committee) 

 
[Planning Code and Administrative Code - Public Art Fee and Public Artwork Trust Fund] 
 
Ordinance 1) amending Section 429 of the San Francisco Planning Code to provide that 
developers currently required to spend one percent (1%) of construction costs for 
public artwork on any new development project or addition to an existing building over 
25,000 square feet located in a C-3 district have an option to contribute all or a portion 
of that Fee to a City fund dedicated to support public art, and after January 1, 2013 
imposing this requirement on any new development project or addition to an existing 
building over 75,000 square feet located in a zoning district other than C-3 to extend 
the fee to all non-residential projects that involve construction of a new building or 
addition of floor area in excess of 25,000 square feet and that have submitted their first 
complete Development Application on or after January 1, 2013 on the following 
parcels: (a) all parcels in RH-DTR, TB-DTR, SB-DTR, SLI, SLR, SSO, C-M, and UMU 
Districts; (b) properties that are zoned MUG, MOU, or MUR and that are north of 
Division/Duboce/13th Streets; and (c) all parcels zoned C-2 except for those on Blocks 
4991 (Executive Park) and 7295 (Stonestown Galleria Mall); 2) amending the San 
Francisco Administrative Code by adding Section 10.200-29 to establish a Public 
Artwork Trust Fund, funded through contributions and Public Art Fees, for the creation, 
installation, exhibition, conservation, preservation, and restoration of temporary and 
permanent public art and capital improvements to nonprofit art facilities within the C-3 
district and within a half mile of the boundary of the C-3 district or, if the project is in 
another zoning district, within a half mile of the project boundary, to be administered 
and  expended by the Arts Commission; and 3) making environmental findings, 
Planning Code Section 302 findings, and findings of consistency with the General Plan 
and the Priority Policies of Planning Code Section 101.1. 
 
 

Existing Law 
 
Project sponsors of new development projects or the addition of floor area in excess of 25,000 
square feet located in the C-3 District are subject to a public art requirement.  Project 
sponsors currently are required to install on the project site works of art costing an amount 
equal to 1% of the construction cost of that project.  For a five-year period, project sponsors 
also had the option of contributing a sum of money equivalent to the cost of the artwork to 
finance the rehabilitation and restoration of certain publicly owned and historically significant 
buildings, but that provision expired in 2009.  The Planning Department approves the on-site 
public artwork.   
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Amendments to Current Law 

 
The public art contribution requirement remains equal to 1% of the construction cost of the 
project.  However, an option to contribute all or a portion of a fee (the "Public Art Fee") to a 
newly-established Public Artwork Trust Fund has been added. The fee is extended to all non-
residential projects that involve construction of a new building or addition of floor area in 
excess of 25,000 square feet and that have submitted their first complete Development 
Application on or after January 1, 2013 on the following parcels: (a) all parcels in RH-DTR, 
TB-DTR, SB-DTR, SLI, SLR, SSO, C-M, and UMU Districts; (b) properties that are zoned 
MUG, MOU, or MUR and that are north of Division/Duboce/13th Streets; and (c) all parcels 
zoned C-2 except for those on Blocks 4991 (Executive Park) and 7295 (Stonestown Galleria 
Mall). 
 
Non-residential development projects with public open space requirements greater than 1,499 
square feet but less than 3,000 square feet must still comply with the public art requirement by 
providing on-site public art at a value equivalent to the Public Art Fee unless that Fee exceeds 
$500,000, in which case only on-site public art valued at $500,000 is required to be provided 
on site. Non-residential buildings with public open space requirements equal to or greater than 
3,000 square feet must provide on-site public art at a value equivalent to the Public Art Fee 
unless that Fee exceeds $750,000, in which case only on-site public art valued at $750,000 is 
required to be provided on site. Where the required Public Art Fee exceeds the on-site 
requirement, prior to the issuance of a building or site permit the project sponsor must elect 
whether to (1) expend the remainder of the Fee on site, (2) deposit the remainder of the Fee 
into the Public Artwork Trust Fund, or (3) expend a portion of the remainder on site and the 
rest into the Public Artwork Trust Fund. For residential development projects, prior to issuance 
of a building or site permit the project sponsor must elect to either (1) provide on-site public art 
of a value at least equivalent to the Public Art Fee, (2) deposit 100% of the Fee into the Public 
Artwork Trust Fund, or (3) expend a portion of the Public Art Fee for on-site public art and 
deposit the remainder into the Public Artwork Trust Fund.  
 
The Public Artwork Trust is administered by the Arts Commission through a competitive public 
process and is used to fund: (1) the creation, installation, and exhibition of temporary and 
permanent public works of art in the public realm, (2) the conservation, preservation, and 
restoration, but not maintenance of temporary and permanent public works of art in the public 
realm, (3) distribution of funds to San Francisco nonprofit arts entities and artists to fund 
temporary public art projects, performance, film and video screenings, and capital 
improvements for publicly accessible cultural facilities, and (iv) the reasonable administrative 
expenses of the Arts Commission staff in administering compliance with the requirements, 
which shall not exceed 20% of the costs for any one project. 
 

Background Information 
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The Arts Commission has worked closely with the Mayor’s office, City Planning staff, the arts 
community, as well as civic organizations to revise Section 429 of the Planning Code, 
originally enacted in 1985 to require developers within the C-3 district to expend 1% of their 
project construction costs to acquire and place permanent public art at their development site.  
The impetus for this change is to give developers that are currently subject to the public art 
contribution requirement the option to pay a Public Art Fee instead of providing public art on 
site; to expand the “Benefits District” by ½ mile in all directions; and to establish a Public 
Artwork Trust Fund that will allow for greater flexibility in the application of the fee to animate 
the downtown with art and performance in the parks and public plazas, create new cultural 
destinations through art-conscious city planning, provide additional public opportunities to 
showcase the work of San Francisco based artists and arts organizations, and to allow for 
capital improvements to San Francisco nonprofit arts organizations. Developers may elect to 
continue exactly as they have for the past 25 years and not pursue the new alternative 
options.  
 
This legislation will result in no additional costs to developers that are currently subject to the 
public art contribution requirement. However, after January 1, 2013 the public art contribution 
requirement will be extended to zoning districts other than C-3. After that date, the public art 
contribution requirement is extended to new development projects or additions to existing 
buildings over 75,000 square feet located in all zoning districts other than C-3. 
 
 
 


