
 
FILE NO. 120405 

BOARD OF SUPERVISORS  Page 1 

 4/25/2012 

 n:\ptc\as2010\1100119\00666639.doc 

 
LEGISLATIVE DIGEST 

 
[Police Code - Regulating the Use of Amplified Sound on Unenclosed Tour Buses and 
Establishing Fee] 
 
Ordinance amending San Francisco Police Code Sections 46, 2901, 2916, and 2922, and 
adding Section 2913, to: 1) clarify that the definition of "Sound Truck" in Section 46 
does not include unenclosed tour buses; 2) clarify that the noise restrictions imposed 
by Article 29 do not apply to the City and County of San Francisco; 3) prohibit the use 
of amplified sound systems on unenclosed tour buses unless such systems have been 
certified by the San Francisco Department of Public Health as not being audible from a 
distance of 50 or more feet from the vehicle or contain volume limiting electronics to 
meet that requirement; 4) adding a reporting requirement for the Department of Public 
Health; 5) adding fees for the Department of Public Health approval and issuance of a 
Certificate of Authorization to Operate Electronically Amplified Sound on Unenclosed 
Tour Bus; 6) authorize the Department of Public Health and the Police Department to 
enforce the requirements of Section 2913; 7) clarify that Article 29 should not be 
construed to conflict with Federal or State laws; and 8) adopt findings, including 
environmental findings. 
 

Existing Law 
 
San Francisco does not currently have a certification system for the use of amplified sound on 
unenclosed tour buses.  In addition, while the City's noise ordinance does not apply to City 
agencies, the text of that ordinance does not make this exclusion explicit. 
 

Amendments to Current Law 
 
The proposed ordinance would amend the City's noise ordinance in Article 29 of the Police 
Code to regulate the use of amplified sound on unenclosed tour buses.  The legislation would 
require prior authorization from the City's Department of Public Health ("DPH") before an 
unenclosed tour bus may be operated in San Francisco.  DPH would certify a tour bus if either 
1) the vehicle has a sound system that is not audible from 50 or more feet away; or 2) is 
equipped with volume-limiting technology that limits the sound level to this standard except in 
emergencies.  An "unenclosed tour bus" would be defined as a privately-owned vehicle 
carrying nine or more passengers and used primarily to view or visit places of interest, and 
which lacks a permanently attached roof and windows.  Violations of the ordinance could be 
enforced by either the Department of Public Health or the Police Department.  The 
Department of Public Health would report on the program to the Board of Supervisors one 
year after the effective date of the ordinance and every two years thereafter. 
 
The proposed ordinance would also clarify that the definition of "Sound Truck" in the Police 
Code provisions regulating sound trucks does not include an open top sightseeing bus. 
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Finally, the proposed ordinance would clarify and reaffirm the long-standing law that the noise 
ordinance (Police Code Article 29) does not apply to City agencies. 
 

Background Information 
 
The City has received complaints from residents who are disturbed by the sound levels and 
repetitive nature of the amplified sound from unenclosed tour buses.  The sound restriction 
contained in the proposed ordinance (inaudible at a distance of 50 or more feet outside the 
vehicle) is consistent with that found in Cal. Vehicle Code Sec. 27007.  This ordinance would 
add the DPH certification requirement to ensure that unenclosed tour buses comply with this 
standard. 


