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LEGISLATIVE DIGEST 

(Amendment of the Whole, dated 5/2/2012) 
 
 

[Administrative Code – Board Approval of Grants and Grant Increases Over $100,000] 
 
Ordinance amending the San Francisco Administrative Code by amending 
Section 10.170 1, to set a threshold of $100,000 or more for Board of Supervisors 
approval of the acceptance and expenditure of grants or increases in grants. 
 
 

Existing Law 
 

Before a City department may accept and expend a state, federal, or other grant, the 
Board of Supervisors must approve the action by resolution. 
 
 

Amendments to Current Law 
 

The proposal would amend the Administrative Code to provide that departments would 
only need Board approval to accept and expend grants of $100,000 or more (including any 
required City matching funds), or to accept and expend later increases to a grant that raised 
the cumulative total amount of the grant to $100,00 or more.   

 
The proposal would also authorize the Controller to adopt rules for departments to 

accept and expend grants of less than $100,000, or later increases to the grant that did not 
raise the cumulative total amount to $100,00 or more.   

 
If a grant had been previously approved at any point by the Board, the department 

could accept and expend without further Board action any individual increases of less than 
$50,000.    

 
A grant that included the creation of a position in City service would still have to be 

approved by ordinance of the Board of Supervisors, regardless of the amount of the grant. 
 
 

*     *     *     *     * 
 
 This amendment of the whole, dated 5/2/2012, differs from the legislation on file, dated 
3/13/2012, as follows:  First, it adds a provision to Section 10.170-1(b) stating that Board 
approval would still be required if a later increase to a grant raised the cumulative amount of 
the grant to $100,00 or more.  Second, it adds a provision to Section 10.170-1(c) explaining 
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that the Controller may adopt rules for departments to accept and expend later increases to a 
grant without getting Board approval if the cumulative amount of the grant remained below 
$100,00.  And if any grant, in its original amount or following a later increase, was approved 
by the Board under Section 10.170-1, the department could accept and expend without further 
Board action any further increases of less than $50,000 apiece.    
 


