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REVISED LEGISLATIVE DIGEST 
(5/14/2012, Amended in Committee) 

 
 

[Transportation Code - Tour Bus Parking and Loading] 
 
Ordinance amending the San Francisco Transportation Code, Division I, Article 7 by: 1) 
amending Section 7.2.27 to remove the restriction on the use of white zones by 
commercial vehicles and clarify that this Section does not apply to Stands established 
under Division II of the Code and designated for the use of Tour Buses; 2) amending 
Section 7.2.38 to establish violations for vehicles other than authorized Tour Buses 
parking or stopping in restricted Tour Bus Stands and for Tour Buses that exceed 
posted time limits in such Stands; 3) amending Section 7.2.80 to exclude Tour Bus 
Stands from otherwise applicable parking restrictions imposed in specified use 
districts on vehicles required to register with the California Public Utilities 
Commission; and 4) making environmental findings. 
 

Existing Law 
 
Under existing law, the Municipal Transportation Agency ("SFMTA") can establish “Private 
Bus Stands” to enable private buses, including Tour Buses, to load or unload passengers.  
The City can issue parking citations for unauthorized vehicles that park in such stands.  In 
addition, under existing law, commercial vehicles are prohibited from using white zones.  
Finally, vehicles required to be registered with the California Public Utilities Commission are 
prohibited from parking for more than four hours in specified use districts. 
 

Amendments to Current Law 
 
SFMTA is developing a program to regulate passenger loading and unloading as well as 
longer term parking by Tour Buses.  Under this program, SFMTA may establish Stands 
designated for use by Tour Buses, including Stands with metered spaces. 
 
This legislation would make it a violation of the Transportation Code and authorize the City to 
issue parking citations to unauthorized vehicles that occupy Stands that are restricted to use 
by Tour Buses either for loading and unloading passengers, or for layover parking by Tour 
Buses.  The ordinance would also authorize the City to issue parking citations to Tour Buses 
that exceed the time restrictions posted for Tour Bus Stands.  In addition, the legislation would 
remove the existing prohibition on the use of white zones by commercial vehicles in Section 
7.2.27 of the Transportation Code, and clarify that this Section does not apply to Stands 
designated for the use of Tour Buses.  Finally, this legislation would amend Section 7.2.80 to 
exclude Stands designated for the use of Tour Buses from the parking restrictions imposed in 
specified use districts under that Section for vehicles required to be registered with the 
California Public Utilities Commission.  
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The May 14, 2012 amendment of the whole revises the proposed legislation to delete 
reference to a permit requirement for Tour Buses to occupy Stands.  
  

Background Information 
 
This legislation is intended to help reduce traffic congestion by enabling SFMTA to better 
manage loading and parking areas for Tour Buses.    
 


