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LEGISLATIVE DIGEST 
 
 

[Park Code - Petitioning, Leafleting, Picketing, and Soliciting in City Parks] 
 
Ordinance amending the San Francisco Park Code, Section 7.08, to repeal 
Subsection (d), which prohibits persons from petitioning, leafletting, 
demonstrating, or soliciting in designated areas of certain City parks while 
another event is in progress for which a permit has been issued by the 
Recreation and Park Department. 
 
 

Existing Law 
 
Subsection (d) of Section 7.08 of the Park Code prohibits petitioning, leafleting, 
demonstrating and soliciting in certain areas of Stern Grove, Justin Herman Plaza, 
Portsmouth Square, Union Square, Mission Dolores Park, Civic Center, and the Music 
Concourse of Golden Gate Park while another event is in progress for which a permit 
has been issued by the Recreation and Park Department (“RPD”).  It also designates 
“public assembly areas” in those parks in persons may engage in petitioning, leafleting, 
demonstrating and soliciting during RPD-permitted events. 
 

Amendments to Current Law 
 
The ordinance would repeal subsection (d) of Section 7.08 of the Park Code in its 
entirety. 
 

Background Information 
 
The Board of Supervisors adopted Section 7.08 of the Park Code in 1981.  The Board 
has not amended Section 7.08 since then.  Over the last thirty years, the City has 
renovated and reconfigured several of the parks that are the subject of Section 7.08(d).  
As a result, the designated public assembly areas and restricted areas identified in 
Section 7.08(d) no longer accurately reflect the configuration of many of these parks.  
By repealing this subsection, the ordinance would remove those outdated provisions, 
and allow the City to appropriately tailor any necessary time, place, and manner 
restrictions on public assemblies in the parks on a case-by-case basis in accordance 
with the U.S. and California Constitutions. 


