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LEGISLATIVE DIGEST 

 
[Park Code – Various Fees] 
 
Ordinance amending the Park Code by updating the berthing fees for the East and 
West Harbor; reauthorizing the non-resident entrance fee to the Botanical Garden; 
establishing a facility rental fee for the Lake Merced Boathouse; and repealing obsolete 
fee provisions; and making environmental findings. 
 

Existing Law 
 
Section 12.11 of the Park Code sets monthly berthing license fees that the Recreation and 
Park Department shall charge for berths in the East and West Harbor of the San Francisco 
Marina Small Craft Harbor. 
 
Section 12.21 of the Park Code sets rental fees for the use of Recreation and Park 
Department clubhouses, recreation centers and gymnasiums. 
 
Section 12.46 of the Park Code provides that the non-resident fee for the Botanical Gardens 
shall sunset on September 30, 2013.  
 
Section 12.26 of the Park Code sets an hourly fee for Golden Gate Park Concourse Parking 
and Section 12.31 sets a reimbursement fee for costs incurred by the Recreation and Park 
Department for field trips. 
 

Amendments to Current Law 
 
The proposed legislation would amend Article 12 of the Park Code as follows: 
 
1. Amend Section 12.11 to update the berthing fees for the East and West Harbor in the 

San Francisco Marina Small Craft Harbor; 
 

2. Amend Section 12.21 to establish a new facility rental fee for the Lake Merced 
Boathouse; 

 
3. Amend Section 12.46 to reauthorize the non-resident entrance fee to the Botanical 

Garden; 
 
4. Repeal the obsolete fee provisions for Golden Gate Park Concourse Parking (Section 

12.26) and Field Trip Reimbursement (Section 12.31). 
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Background Information 
 
Following construction of the Golden Gate Park Concourse Parking Garage, all paid parking 
spaces were eliminated from the surface of the Concourse, rendering the fees in Park Code 
Section 12.26 obsolete. 
 
The Recreation and Park Department no longer charges for field trip reimbursement 
separately.  The cost of field trips is included within other fees such as the fee for summer day 
camps.  As a result, the Department no longer charges the fees in Park Code Section 12.31. 


