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LEGISLATIVE DIGEST 

 
[San Francisco Family Friendly Workplace Ordinance] 
 
Ordinance amending the Administrative Code to:  allow San Francisco-based 
employees who are caregivers to request flexible working arrangements, subject to the 
employer's right to deny a request based on specified undue hardship; require that 
employers give advance notice of changes in an employee’s work schedule; prohibit 
adverse employment actions based on caregiver status; prohibit interference with 
rights or retaliation against employees for exercising rights under the Ordinance; 
require employers to post a notice informing employees of their rights under the 
Ordinance; require employers to maintain records regarding compliance with the 
Ordinance; authorize enforcement by the Office of Labor Standards Enforcement, 
including the imposition of remedies and penalties for a violation, and an appeal 
process to an independent hearing officer; authorize waiver of the provisions of the 
Ordinance in a collective bargaining agreement; and making environmental findings. 
 

Existing Law 
 

Existing ordinances address certain employee rights and protections; for example, the 
Minimum Wage Ordinance (Administrative Code Chapter 12R), Paid Sick Leave Ordinance 
(Administrative Code Chapter 12W), and Health Care Security Ordinance (Administrative 
Code Chapter 14).  But no ordinance addresses flexible working arrangements.  California 
and federal laws require some employers to grant leave to an employee to care for children, 
or for parents, spouses, or children with serious health conditions, but are limited to employers 
with 50 or more employees, require employment of at least a year before leave may be taken, 
provide a 12 week annual maximum for the leave, and do not include requirements for other 
flexible working arrangements  See Cal. Gov’t Code Section 12945.2 (California Family Rights 
Act) and 29 U.S.C. Sections 2601-2619 (Family and Medical Leave Act). 

 
Amendments to Current Law 

 

The Family Friendly Workplace Ordinance (“Ordinance”) applies to Employees—persons who 
are employed in San Francisco—by an Employer that employs 10 or more Employees.  An 
Employee who is a “primary contributor to the ongoing care of” a child under 18 years of age, 
or of a dependent with a serious medical condition—defined as a Caregiver—may request a 
Flexible Working Arrangement, which will assist the Employee in carrying out caregiving 
responsibilities.  An Employee must be employed for at least 6 months before requesting a 
Flexible Working Arrangement.  A Dependent is a person who is related to the Caregiver by 
blood, legal custody, marriage, or to a domestic partner, or to a person with whom the 
Caregiver lives in a familial relationship. 
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Caregivers may seek from Employers changes in the terms and conditions of their 
employment that include, but are not limited to, “part-time employment, a modified work 
schedule, flexible start and/or end times for work, job sharing arrangements, working from 
home, telecommuting, reduction in work duties, and part-year employment.”    

An Employer who receives a request for a Flexible Working Arrangement may deny the 
request based on undue hardship.  Undue hardship may include, but is not limited to, certain 
business reasons, such as identifiable cost of the arrangement, detrimental effect on the 
Employer’s ability to meet customer or client demands, inability to organize work among other 
employees, or insufficiency of work to be performed during the time the Employee proposes to 
work.  Absent undue hardship, the Employer must grant the request.   

The Ordinance establishes a process through which the Caregiver receives the Employer’s 
response and may appeal the denial of a request to the Employer.  During the process the 
Employer must supply written reasons for denial of the request. 

The Ordinance also requires Employers to give at least two weeks notice of change of an 
Employee’s Work Schedule.  A Work Schedule is defined as “those days and times within a 
work period that an Employee is required by an Employer to perform the duties of his or her 
employment for which he will receive compensation.”    This provision is intended to apply 
only with respect to Employees who are subject to the overtime requirements of state or 
federal law.   

The Ordinance protects Employees from interference with their rights under the Ordinance, 
and makes it unlawful for an Employer to take adverse employment action against a person 
because he or she is a Caregiver, or in retaliation for exercising his or her rights under the 
Ordinance.   

Employers must post a notice at the workplace informing Employees of their rights under the 
Ordinance.  Employers must also create and maintain certain records required by the 
Ordinance to document requests by Caregivers for a Flexible Working Arrangement, and the 
response to those requests. 

The City’s Office of Labor Standards Enforcement is designated as the Agency to implement 
and enforce the Ordinance.  The Agency may investigate compliance with the Ordinance, 
make a determination that the Ordinance has been violated, and award appropriate relief.  
The Agency also may assess penalties in the case of certain types of violation.  The Employer 
or other violator may appeal the Agency’s determination to a neutral hearing officer.  The 
Agency may also bring a civil action to enforce the Ordinance. There is no private right of 
action under the Ordinance. 

The Director of the Agency has authority to issue regulations or develop guidelines to 
implement the Ordinance.  The Director also must establish rules governing the administrative 
process for determining and appealing violations of the Ordinance. 

All or any portion of the Ordinance may be expressly waived in a collective bargaining 
agreement. 
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