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LEGISLATIVE DIGEST 
 
 

[Police Code - Large Capacity Magazines] 
 
Ordinance amending the Police Code to ban the possession of large capacity 
magazines for firearm ammunition; require that dealers advise persons purchasing a 
firearm of local firearms laws; establish a rebuttable presumption that the owner who 
has not reported the theft or loss of a firearm as required by law remains in possession 
of the firearm; require local dealers to report all ammunition sales to the Chief of 
Police; and prohibit the operator of a shooting range from allowing minors to enter the 
premises. 
 

Large Capacity Magazines 
 
 State law prohibits the sale, manufacture, or importation of large capacity magazines 
for firearms ammunition (capable of holding more than 10 rounds), with limited exceptions 
(most notable for law enforcement personnel and licensed firearms dealers).  (Cal. Penal 
Code §§ 32310, 32400 et seq.)  But State law does not prohibit the simple possession of large 
capacity magazines and permits individuals who owned a large capacity magazine before the 
law took effect on January 1, 2000, to keep those magazines.  (Cal. Penal Code §§ 32310, 
32420.)  City law currently does not address large capacity magazines. 
 
 The proposal is an ordinance that would amend the Police Code to prohibit the 
possession of large capacity magazines in San Francisco, including magazines acquired prior 
to January 1, 2000.  Under the proposal, persons already possessing a large capacity 
magazine would have 90 days to remove the magazine from the City, surrender it to the 
Police Department, or sell or transfer it lawfully in accordance with the Penal Code.  The 
proposal exempts a number of classes of people from the prohibition, including law 
enforcement personnel, armored car personnel, and persons holding certain State permits.  
Violation of the ordinance would be punishable as a misdemeanor.   
 
 There currently is a bill pending in the State Legislature (S.B. 396) that would prohibit 
possession of large capacity magazines statewide, other than by law enforcement personnel, 
effective July 1, 2014.  The proposed ordinance provides that if the State enacts legislation 
prohibiting possession of large capacity magazines, the local prohibition would have no force 
or effect to the extent it duplicated such State law.     
 
 

Notification of Local Firearms Laws 
 
 City law requires businesses selling firearms and ammunition to obtain a local license, 
and imposes various regulations on the conduct of such businesses. 
 



 

 The proposal would add a new requirement to the local regulations for licensed 
firearms dealers.  Under the proposal, when a dealer delivered a firearm to a customer, the 
dealer would be required to give the customer a copy of a notice, to be prepared by the Chief 
of Police, summarizing local firearms laws, including safe gun storage requirements and the 
requirement to report a lost or stolen firearm.  The Chief of Police could also include in the 
notice summary information on relevant State firearms laws, including the requirement that 
the sale, loan or other transfer of a firearm to a non-licensed person be completed through a 
licensed firearms dealer.   
 
 

Reporting the Loss or Theft of Firearms 
 
 City law requires that any person who possesses a firearm to report the theft or loss of 
such firearm to the Police Department within 48 hours of becoming aware of the theft or loss. 
 
 The proposal would provide that the failure to report the theft or loss as required by 
local law would create a rebuttable presumption that the owner still possesses the firearm. 
 
 

Records of Ammunition Sales 
 
 City law requires firearms dealers to keep records of ammunition sales and to report to 
the Chief of Police within 24 hours of the sale of five hundred (500) or more rounds of firearm 
ammunition to someone in a single transaction.  This requirement applies to persons selling 
ammunition within the City or selling ammunition for delivery to a San Francisco address. 
 
 The proposal would require dealers located in the City to report the sale of any amount 
of ammunition to the Chief of Police within 24 hours of the sale.  Dealers located outside of 
the City but delivering ammunition to a San Francisco address would only be required to 
report the sale of five hundred (500) or more rounds in a single transaction.   
 
 

Minors in Shooting Ranges 
 
 City law requires persons operating a shooting gallery or range to obtain a City permit, 
and regulates their operation. 
 
 The proposal would may it unlawful for a person operating a shooting range to allow 
someone under the age of 18 to be on the premises unless accompanied by a parent or 
guardian. 
 
 


