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LEGISLATIVE DIGEST 
 

[Environment Code - Bottled Water] 
 
Ordinance amending the Environment Code to restrict the sale or distribution on City 
property of drinking water in plastic bottles of 21 ounces or less, set City policy to 
increase the availability of drinking water in public areas, and bar the use of City funds 
to purchase bottled water; and making environmental findings. 
 
 

Existing Law 
 
 The City has no laws specifically regulating the sale or distribution of bottled water at 
events held on City property. 
 
 

Amendments to Current Law 

The proposal is an ordinance that would amend the Environment Code to add a new 
Chapter 24, the “San Francisco Bottled Water Ordinance.”  “Bottled Water” would mean 
drinking water in a sealed rigid plastic bottle having a capacity of 21 fluid ounces or less.   

Events on City Property 

Starting October 1, 2014, no person would be allowed sell or distribute Bottled Water at 
an indoor event held on City property, or an outdoor event held City property, including a City 
street, where the City allowed the sponsor to use an on-site water supply.  Starting October 1, 
2016, no person would be allowed to sell or distribute Bottled Water at an outdoor event held 
on City property.   

These restrictions would only apply to events where more than 100 people attended or 
participated.  These restrictions would not apply to public athletic events held on City property, 
to events where the City grants the general public access to enter or use the property without 
a permit, or to events held on City property where the sponsor applied for or received the 
permit prior to July 1, 2014.     

A City officer or department responsible for an event or the property to be used for an 
event could waive these requirements in full or in part if the event sponsor demonstrated that 
strict application of the requirement would be not feasible, would create an undue hardship or 
practical difficulty, or that circumstances otherwise warranted granting of the waiver.     
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Permits and Leases; Food Trucks 

Starting October 1, 2104, all new permits or leases allowing any person to use City 
property for purposes that included the sale or distribution of beverages would have to  
specifically require that the permittee comply with the Chapter.  This requirement would also 
apply to any such permit or lease renewed, extended, or materially amended after that date.  
Starting October 1, 2014, no City officer or department would be allowed to issue a bid 
proposal or solicitation, request for bid or proposal, or contract for vendors or concessions to 
be operated on City property that would require or permit the sale or distribution of Bottled 
Water on such property.   These restrictions would not apply to concessions/vendors at San 
Francisco Airport facilities.  These restrictions also would not apply to the Moscone Center 
until January 1, 2018, or completion of the first phase of the current expansion of the facility, 
whichever occurs sooner.   

Starting October 1, 2014, all Mobile Food Facility (food truck) permits issued or 
renewed under Article 5.8 of the Public Works Code would have to specifically provide that 
the permittee shall not sell or distribute Bottled Water as part of the operation of the Facility.   

Policy to Increase the Availability of Clean, Free Drinking Water in Public Areas 

The proposal would make it City policy to increase the availability of clean, free drinking 
water in public areas.  In particular, it would be City policy that any City department 
undertaking a capital improvement in a park, plaza, playground, or other public space ensure 
that the space includes bottle-filling stations or drinking fountains for public use, if reasonable 
and appropriate.  And it would be City policy to encourage the inclusion of bottle-filling stations 
or drinking fountains for public use in Privately-Owned Public Open Spaces.     

Use of City Funds to Purchase Bottled Water 

The ordinance would prohibit City officers and departments from using City funds to 
purchase Bottled Water for their own general use.  It would be City policy not to have drinking 
water systems in City offices or facilities that use plastic water bottles of any size where 
satisfactory alternatives exist and are feasible at the location under consideration.  And it 
would further be City policy to conform drinking water systems in City offices or facilities to this 
goal where reasonable by the end of 2016.   

Penalties 

An event sponsor who allowed the sale or distribution of Bottled Water in violation of 
the Chapter could be punished by administrative fines imposed by the Director of the 
Department of the Environment in the amount of up to $500 for a first violation, up to $750 for 
a second violation within a year, and up to $1,000 for a third and subsequent violations within 
a year. 
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