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LEGISLATIVE DIGEST 
 

[Administrative Code - Use of Art Enrichment Funds and Maintenance of Public Art]  
 
Ordinance amending the Administrative Code to define “art enrichment”; to allow 
aggregation of art enrichment funds for use on any City property rather than only the 
funding department’s property; to allow the Arts Commission to reserve up to 10% of 
the art enrichment budget for maintenance and conservation; to allow art enrichment 
funds to be used exclusively for maintenance and conservation under limited 
circumstances; and to clarify references to the Arts Commission’s jurisdiction over 
works of art consistent with the Charter; and making environmental findings. 
 

Existing Law 
 

Under the Art Enrichment Ordinance, Section 3.19 of the Administrative Code (the 
“Ordinance”), 2% of the gross estimated construction cost of a public construction project 
must be used for art enrichment of the project, subject to certain limitations and unless 
otherwise required by the funding source.  The Ordinance, which does not define “art 
enrichment,” allows use of the funds only for art enrichment of the building or other property 
under the jurisdiction of the funding source department.  In addition, the Ordinance allows the 
Arts Commission to reserve no more than 5% of the art enrichment budget for maintenance 
and conservation.    
 

Charter Section 5.103 vests in the Arts Commission, rather than the Recreation and Park 
Commission, the authority to maintain works of art on Recreation and Park (“Park”) property.  
But Administrative Code Section 2A.150.1, enacted prior to the 1996 Charter and based on 
the 1932 Charter, erroneously suggests that the Arts Commission lacks the authority to 
maintain art on Park property. 

 
Amendments to Current Law 

 

The Proposed Ordinance would provide more clarity and flexibility to the Arts Commission in 
managing and maintaining public art by making the following changes:  It would define “art 
enrichment,” as the “acquisition and installation of original works of art (including limited 
editions), or temporary installation, display, or presentation of the same, on City property for 
aesthetic and cultural enhancement of public buildings and public spaces and engagement of 
the public with the creative work of artists, as approved by the Arts Commission.”  It would 
also allow aggregation of art enrichment funds for use on any alternative City property rather 
than just the funding department’s property.  Further, it would allow the Arts Commission to 
reserve up to 10% of the art enrichment budget for maintenance and conservation and allow 
art enrichment funds to be used exclusively for maintenance and conservation under limited 
circumstances.  Consistent with the Charter, the Proposed Ordinance also makes clear that 
the Arts Commission has jurisdiction over works of art on Park property.   
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