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LEGISLATIVE DIGEST 
 

[Administrative, Housing Codes - Rent Increases, Evictions, and Refusals to Rent, 
Based on Number of Occupants]  
 
Ordinance amending Administrative Code Chapter 37, known as the Residential Rent 
Stabilization and Arbitration Ordinance, to prohibit with certain exceptions rent 
increases based on the addition of occupants, even where a pre-existing rental 
agreement or lease  permits such a rent increase; and to prohibit evictions based on 
the addition of occupants, if the landlord has unreasonably refused the tenant’s written 
request and the total number of occupants does not exceed the maximum number per 
sleeping room set by the Housing Code; and amending the Housing Code to prohibit 
refusal to rent based on the number of persons occupying a unit, as long as the unit 
complies with the Housing Code’s occupancy limits based on floor area. 
 
 

Existing Law 
 
The City's Residential Rent Stabilization and Arbitration Ordinance (Administrative Code 
Chapter 37, “Rent Ordinance”) applies to most rental housing built before June 1979.  In 
general, the Rent Ordinance limits annual rent increases, and requires specified good cause 
for evictions.  The current Rent Ordinance lists approximately 15 potential “good causes” for 
eviction.  Section 37.9(a)(2) essentially prohibits evictions based on increased occupancy 
(with a limited exception), where the additional occupants consist of the tenant’s family, as 
defined in the Housing Code.  Eviction is prohibited even where a rental agreement or lease 
otherwise limits the number of occupants, or limits or prohibits subletting.   
 
A tenant’s written request to the landlord to add such occupant(s) is deemed approved if the 
landlord fails to respond in writing within 14 days.  The landlord may not refuse the additional 
occupant based on that person’s creditworthiness if that person will not be legally obligated to 
pay any of the rent to the landlord.  However, the landlord may refuse the additional 
occupant(s) if the total number of occupants would exceed the maximum number of 
occupants per sleeping room set by Housing Code §503(b). 
 

Amendments to Current Law 

The proposed legislation would amend the Rent Ordinance in two ways.  First, it would amend 
Administrative Code Section 37.3(a)(11) to prohibit rent increases based solely on the 
addition of an occupant to an existing tenancy, so long as at least one occupant of the unit 
remains in lawful possession under the lease, or so long as a lawful sublessee or assignee 
who resided in the unit before January 1, 1996 remains in possession of the unit.  Such rent 
increases would be prohibited even where a pre-existing rental agreement otherwise permits 
a rent increase for additional tenants.  But, a landlord would be able to petition the Rent Board 
for a rent increase based on increased costs caused by the additional occupant(s).  Also, the 
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legislation would not limit rent increases otherwise permitted by the state Costa-Hawkins 
Rental Housing Act (California Civil Code §§1954.50 et seq.).  That State law allows 
unrestricted rent increases where the original tenant vacates a rental unit and leaves behind a 
sublessee who did not reside there before January 1, 1996.   

Second, the proposed legislation also would amend Administrative Code Section 37.9(a)(2) to 
prohibit evictions based on additional occupants, so long as the total number of occupants 
does not exceed the maximum number of occupants per sleeping room set by San Francisco 
Housing Code §503(b).  A tenant who wishes to add an occupant would first have to make a 
written request to the landlord, who could not unreasonably refuse the request—even if the 
rental agreement otherwise limits the number of occupants or prohibits subletting.  If the 
landlord does not respond within 14 days, the tenant’s request would be deemed approved.   
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