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LEGISLATIVE DIGEST 
 

[Planning Code - Definition and Controls for Homeless Shelters to Comply with State Law] 
 
Ordinance amending the Planning Code to define Homeless Shelter and to establish 
zoning, open space, and parking policies for this use in compliance with California 
Government Code requirements; amending the Administrative Code to require 
contracts between the City and shelter operators to contain operational standards; 
affirming the Planning Department’s California Environmental Quality Act 
determination; and making findings of consistency with the General Plan, and the eight 
priority policies of Planning Code, Section 101.1. 
 

Existing Law 
 
The Planning Code imposes land use controls on a number of defined uses. Whether these 
uses are permitted as a principal use, require approval as a conditional use, are not allowed in 
certain zoning districts, or have specific controls associated with the use are set forth in the 
Zoning Control Tables in Articles 2, 7, 8, and 9.  The Planning Code does not currently define 
homeless shelters. Under the authority vested in the Zoning Administrator in Section 307(a) of 
the Planning Code, the Zoning Administrator has interpreted emergency shelters operating for 
more than a month as “group housing” and emergency shelters operating for less than a 
month as a “hotel” use; the zoning and regulations applicable to those uses are imposed.  
 

Amendments to Current Law 
 
The proposed ordinance defines “Homeless Shelter” and imposes specific zoning, open 
space, parking, and physical and operational standards on the use. Certain Zoning Control 
Tables are amended to add “Homeless Shelter” as a defined use category.  
 

Background Information 

California Government Code Section 65583 requires that a General Plan’s Housing Element 
contain “[a]n assessment of housing needs and an inventory of resources and constraints 
relevant to the meeting of those needs.” The assessment and inventory must include the 
identification of a zone or zones where emergency shelters are allowed as a permitted use 
without a conditional use or other discretionary approval. At least one year-round emergency 
shelter must be accommodated. The local jurisdiction may identify additional zones where 
emergency shelters are allowed as a conditional use. While Section 65583 expressly allows 
the local jurisdiction to regulate the size and operation of emergency shelters – including 
maximum number of persons or beds, length of stay, client waiting areas, parking, security, 
lighting, the provision of onsite management, and the proximity to other emergency shelters – 
emergency shelters may only be subject to development and management standards 
applicable to residential or commercial development in the same zone.  
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