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LEGISLATIVE DIGEST 
 

[Administrative Code - Good Samaritan Status Under the Residential Rent Stabilization and 
Arbitration Ordinance] 
 
Ordinance amending the Administrative Code to expand the Good Samaritan Status 
under the Residential Rent Stabilization and Arbitration Ordinance to situations where 
tenants of the San Francisco Housing Authority are displaced by the commencement 
of rehabilitation on their housing units under a federal rental assistance demonstration 
program, thereby enabling those tenants to relocate with landlords who may seek to 
recover possession of the premises at the expiration of the Good Samaritan Status. 
 

Existing Law 
 
Section 37.2 of the Administrative Code defines “Good Samaritan Status” has occuring when 
a landlord and a new tenant agree in writing for the tenant to commence temporary 
occupancy of a unit following an emergency that required the unexpected vacation of the 
tenant’s previous unit.  Section 37.9(a)(16) of the Administrative Code allows a landlord to 
recover possession of a unit leased to a tenant when the tenancy qualifies as a Good 
Samaritan Status and the Good Samaritan Status has expired. 
 

Amendments to Current Law 
 
This amendment expands the definition of “Good Samaritan Status” by providing that the 
status also occurs when a landlord and a new tenant agree in writing for the tenant to 
commence temporary occupancy of a unit following the commencement of rehabilitation of the 
tenant’s San Francisco Housing Authority (“SFHA”) unit under the United States Department 
of Housing and Urban Development Rental Assistance Demonstration Program.  For the 
Good Samaritan Status to apply, the rent to be paid to the landlord is the amount that the 
United States Department of Housing and Urban Development pays to the SFHA as a rent 
subsidy for the tenant’s SFHA unit in addition to the portion of rent paid by the tenant to the 
SFHA for occupancy of the SFHA unit (the “RAD Contract Rent”), or an amount up to 10% 
greater than the RAD Contract Rent; provided, however, the tenant may not be required to 
pay any amount above the RAD Contract Rent. 
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