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LEGISLATIVE DIGEST 
(Substituted 4/28/2015) 

 
[Planning Code - Massage Establishments] 
 
Ordinance amending the Planning Code to require that massage establishments, with 
certain exceptions, obtain a Conditional Use permit; to establish a legitimization 
program for certain massage establishments; and to make conforming amendments; 
affirming the Planning Department’s determination under the California Environmental 
Quality Act; and making findings, including findings of public necessity, convenience, 
and welfare under Planning Code, Section 302, and findings of consistency with the 
General Plan, and the eight priority policies of Planning Code, Section 101.1. 
 

Existing Law 
 
Massage establishments are defined in the Health Code as “a fixed place of business where 
more than one person engages in or carries on, or permits to be engaged in or carried on, the 
practice of massage.”  "Massage," in turn, is defined in that Code as “any method of pressure 
on or friction against, or stroking, kneading, rubbing, tapping, pounding, vibrating, or 
stimulating of the external soft pads of the body...”.  
 
The Planning Code incorporates those definitions by reference, but distinguishes between two 
types of massage establishments.  Those that are fully certified by the California Massage 
Therapy Organization, pursuant to the California Business and Professions Code Section 
4600 et seq., are treated as “Medical Services” and are generally permitted uses.  Those that 
are not fully certified under the state’s program, on the other hand, are treated as “Massage 
Establishments” and, with some exceptions, are required to obtain a Conditional Use permit 
(“CU”) from the Planning Commission.  
 

Amendments to Current Law 
 
This Ordinance would put an end to the distinction in the Planning Code between different 
types of massage establishments, treating all such establishments in the same way.  It would 
require a CU from the Planning Commission for all massage establishments, with some 
exceptions.  A Massage Establishment would not require a CU if it satisfies one or more of the 
following conditions: 
 

 Where the massage use is accessory to a principal use, if the massage use is 
accessed by the principal use and the principal use: 

 is a dwelling unit and the massage use conforms to the requirements of Section 
204.1, for accessory uses for dwelling units in R or NC districts; or  
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 is a Tourist Hotel that contains 100 or more rooms or an Institutional Use as 
defined in the Planning Code. 

 The only massage service provided is chair massage, such service is visible to the 
public, and customers are fully clothed at all times. 

 The Massage Establishment is a Sole Practitioner Massage Establishment, as defined 
in Section 29.5 of the Health Code. 

 
The first two of these exceptions exist under current law applicable to Massage 
Establishments; the third is a new exception.   
 
In all other cases, the Massage Establishment would require a CU.   
 
The Ordinance creates a new Section 177, setting forth a legitimization program to allow 
existing Massage Establishments that have operated without the benefit of required permits to 
seek those permits.  The legitimization program applies to Massage Establishments that, as of 
January 19, 2015, met the following conditions:  (1) they were operating or functioning in their 
location; (2) they had obtained their business licenses from the City;  (3) all their employees 
obtained valid certifications from the California Massage Therapy Council (CAMTC) or valid 
permits from the Department of Public Health (DPH).  In addition, there must be no open 
Police Department, Planning Department or Health Department  enforcement cases against 
the Massage Establishment at the time of permit approval, and the Massage Establishments 
must apply for a permit from DPH under Section 29.25 of the Health Code within 90 days of 
the effective date of the legitimization program.  Massage Establishments that qualify under 
the legitimization program would be considered Legal Non Conforming Uses or Permitted 
Conditional Uses, and would be authorized to continue to operate without obtaining a 
Conditional Use authorization from the Planning Commission. 
 

Background Information 
 
This Ordinance is a substitute piece of legislation for an ordinance amending the Planning 
Code regulations for massage establishments that was introduced on December 16, 2014.  It 
is also a companion piece of legislation to another ordinance, that seeks to amend the Health 
Code’s regulation of massage establishments in the City.  Those amendments are being 
introduced at the same time as this Ordinance – on April 28, 2015.  Together, these two 
ordinances (the Planning Code and the Health Code amendments) seek to implement 
Assembly Bill No. 1147 (“A.B. 1147”), which was passed in September of 2014.   
 
A.B. 1147 authorizes local governments to use their regulatory and land use authority to 
ensure the public’s safety, reduce human trafficking, and enforce local standards for the 
operation of the business of massage therapy in the best interests of the affected  community.  
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