
 
FILE NO.  150456 

Mayor Lee 

BOARD OF SUPERVISORS  Page 1 

 
LEGISLATIVE DIGEST 

 
[Planning Code - Measurement of Rooftop Appurtenances and Infill Spaces for Noncomplying 
Structures in C-3 Zoning Districts] 
 
Ordinance amending the Planning Code, by adding a new Subsection 188(g), to modify 
the measurement methodology for rooftop appurtenances and create a process to 
authorize certain types of infill floor area in existing structures, located in a C-3 Zoning 
District, which exceed the current height limit; affirming the Planning Department’s 
California Environmental Quality Act determination, and making findings of 
consistency with the General Plan, Planning Code, Section 302 and the eight priority 
policies of Planning Code, Section 101.1. 
 

Existing Law 
 
A noncomplying structure may not be enlarged, if there would be an increase in any 
discrepancy, or any new discrepancy, at any level of the structure, between existing 
conditions on the lot and the required standards for new construction set forth in the Planning 
Code.  In determining whether rooftop appurtenances would be permitted, the height 
measurement is taken at the current height limit of the zoning district, and not the actual 
height of the existing non-complying structure.  Building Infill would not be permitted above the 
height limit of the zoning district. 
 

Amendments to Current Law 
 
The ordinance would allow a legal non-complying structure with respect to height, located in 
the C-3 zoning district, to use as its datum for the vertical measurement of the features listed 
in Planning Code Section 260(b) the height of the existing, finished roof of the building located 
immediately below such feature, rather than the height limit set forth in the Planning Code.  A 
legal non-complying structure with respect to height, located in the C-3 zoning district, could 
also apply to add Building Infill, defined as floor area or building volume that is (i) located 
above the applicable height limit and (ii) entirely covered by an existing ceiling, roof, or other 
overhang, under the provisions of Planning Code Section 309(b), or Articles 10 or 11 if the 
structure is a City landmark or a significant or contributory building, and provided that certain 
findings could be made.  
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