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LEGISLATIVE DIGEST 
(6/1/15 - Amended in Committee) 

 
 

[Health Code - Sugar-Sweetened Beverage Warning for Advertisements] 
 
Ordinance amending the Health Code to require advertisements for sugar-sweetened 
beverages to include a warning about the harmful health effects of consuming such 
beverages and authorizing the Director of Health to impose penalties for 
noncompliance. 
 

Existing Law 
 
The Health Code includes legislation on matters of public health.  
 

Amendments to Current Law 
 
This ordinance amends the Health Code by adding Article 42 (Sugar-Sweetened Beverages), 
Division I (Sugar-Sweetened Beverage Warning Ordinance) which requires an “Advertiser” 
who posts, or causes to be posted in San Francisco an advertisement that identifies, 
promotes, or markets a sugar-sweetened beverage for sale or use to include on the 
advertisement the following warning:  “WARNING:  Drinking beverages with added sugar(s) 
contributes to obesity, diabetes, and tooth decay.  This is a message from the City and 
County of San Francisco.”  The term “sugar-sweetened beverage” includes, with some 
specific exceptions, non-alcoholic beverages that have one or more caloric sweeteners and 
contains more than 25 calories per 12 ounces of beverage.  The warning must occupy at least 
20% of the area of the advertisement.  The purpose of the warning is to inform the public of 
health impacts before purchases are made, thereby assisting the public to make a more 
informed choice about the consumption of the advertised beverage. 
 
The warning must be placed on advertisements that are on paper, poster, billboards, in or on 
stadiums, transit shelters, arenas or any other structures, buses, cars, trains, pedicabs, or any 
other vehicles, or on walls or any other surface or materials.  However, the preceding 
sentence notwithstanding, the ordinance does not apply to the following: (1) advertisements 
that are in newspapers, periodicals, magazines, advertisement circulars, or other publications, 
or on television, the internet, or other electronic media; (2) containers and packages; (3) 
menus or handwritten listings or representations of foods or beverages that may be served or 
ordered for consumption in a Retailer’s establishment; (4) any display or representation of, or 
other information about a sugar-sweetened beverage, including, without limitation, any logo, 
on a vehicle, if the vehicle is being used by any Person who is in the business of 
manufacturing, distributing, or selling the sugar-sweetened beverage in the performance of 
such business; (5) any logo that occupies an area that is less than 36 square inches and is 
unaccompanied by any display, representation, or other information identifying, promoting, or 
marketing a sugar-sweetened beverage; or any shelf tag or shelf label that states the retail 
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price, order code, description, or size of a product for sale.  The terms “Retailer” and “Person” 
are defined in the ordinance.  The ordinance applies to advertisements posted on or after the 
Operative Date of the ordinance, which is one year after the effective date of the ordinance.  It 
does not apply to any action taken for (1) any sign, excluding any general advertising sign 
unless it satisfies (2) below, or any structure, or other part of a building permitted by the City 
before the Operative Date;  (2) any general advertising sign permitted by the City before the 
Operative Date that includes an SSB Ad, if the SSB Ad has not been substantially changed 
for a period of 50 years or more before the Operative Date; or (3) any other SSB Ads created 
before December 31, 1985.  For example, an Advertiser may remove and relocate such an 
advertisment without adding the warning.  For each of the exceptions from application in (1) 
and (2), the Advertiser must, on the request of the Director of Health, provide to the Director 
information substantiating that the condition required by the subsection is satisfied.  
 
An “Advertiser” is any individual or entity that is in the business of manufacturing, distributing, 
or selling sugar-sweetened beverages, placing or installing advertisements, or providing 
space for advertisements, or its agents or contractors who assist in such business.  However, 
“Advertiser” does not include employees of such individual or entity, but includes individuals 
acting as sole proprietors.   
 
The Director of Health may by regulation, following a publicly noticed hearing, modify the text 
of the warning based on medical and scientific information on health impacts, or set or modify 
the size of the text of the warning to ensure the warning is clear, legible and conspicuous, or 
modify the minimum area of advertisements that the warning must occupy.  Any of these 
regulations will not be effective before one year after the date of adoption.  The Director of 
Health also may, after a publicly noticed hearing, adopt rules or regulations for the 
implementation of the ordinance.  The operative date of these rules or regulations are not 
required to be delayed by one year. 
 
The Director of Health may assess administrative penalties against any Advertiser in violation 
of the ordinance.  However, before the Director of Health may assess penalties against a 
Retailer of sugar-sweetened beverages for posting an advertisment in or on the Retailer’s 
establishment in violation of the Division, the Director of Health must give the Retailer a 
written notice of the noncompliance.  If the Retailer fails to correct the noncompliance within 
30 days of receipt of the notice, the Director of Health may then assess penalties.  City 
departments must cooperate with the Director of Health in the enforcement of the ordinance. 
 

Background Information 
 

This legislative digest reflects amendments to the ordinance made on June 1, 2015. 
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