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LEGISLATIVE DIGEST 
 

[Planning Code - Child Care Requirements for Office and Residential Projects and Associated 
Fees] 
 
Ordinance amending the Planning Code to increase the Child Care In Lieu Fee for 
office and hotel development projects of up to $1.57 per gross square foot and apply 
the Fee to projects of 25,000 or more gross square feet; to impose a tiered Child Care 
Fee for residential development projects of up to $1.83 per gross square feet; to allow 
developers the option to provide onsite Small Family Daycare Homes in lieu of the fee; 
affirming the Planning Department’s determination under the California Environmental 
Quality Act; and making findings of consistency with the General Plan, and the eight 
priority policies of Planning Code, Section 101.1. 
 

Existing Law 
 
The Planning Code requires that office and hotel development projects of 50,000 or more 
gross square feet must meet certain Child Care Requirements, including the option to pay 
$1.00 per gross square feet.  The Planning Code does not have a citywide requirement on 
residential development to meet Child Care requirements, but some Area Plans have 
community impact fees that include a fee for child care.   
 

Amendments to Current Law 
 
The Proposed Legislation will require that office and hotel development projects of 25,000 or 
more gross square feet meet certain Child Care Requirements and increases the in lieu fee to 
$1.57 per gross square feet.   
 
The Proposed Legislation will impose a new Child Care Fee for residential projects of $1.83 
for projects containing10 or more units and 50% of that amount or $0.91 for projects of up to 9 
units.  The Proposed Legislation provides for an option to provide on-site day care facilities 
and receive a full or partial waiver of the Fee.  The Proposed Legislation also includes an 
option for a project sponsor who is already providing On- or Off-site Units under the 
Inclusionary Housing Ordinance to receive a full or partial waiver of the Fee if they designate 
one or more of those units as Designated Childcare Units that will be rented to a household 
operating a Small Family Daycare Home as defined in State law for at least 10 years.   
 

Background Information 
 
San Francisco conducted a Citywide Nexus Study dated March 2014 prepared by the 
consultant AECOM.  The fee amounts in the Proposed Ordinance are based on the results of 
that analysis.  
 
n:\legana\as2015\1500578\01031477.doc 


