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LEGISLATIVE DIGEST 

 
[Administrative, Planning Codes - Digital Light Displays on the East Façade of City Hall] 
 
Ordinance amending the Administrative and Planning Codes to allow City-approved 
digitally projected light displays on the east façade of City Hall; affirming the Planning 
Department’s determination under the California Environmental Quality Act; making 
findings of public necessity, convenience, and welfare; and making findings of 
consistency with the General Plan, and the eight priority policies of Planning Code, 
Section 101.1. 
 

Existing Law 
 
Currently, Section 608.3 of the Planning Code prohibits any general advertising sign, and any 
other sign exceeding 200 square feet in area, within the Civic Center Special Sign Districts 
Numbers 1 and 2, as designated on Sectional Map SSD of the Zoning Map of the City and 
County of San Francisco. Within such districts, no sign that is located on publicly owned 
property, or that is located on a street frontage facing publicly owned property, shall have any 
moving, rotating or otherwise animated part; or have any flashing, blinking, fluctuating or 
otherwise animated light; or project beyond any street property line or building setback line; or 
be attached to a building in any manner other than with its entire area flat against a wall of 
such building that directly faces a street. 
 
In addition, Section 603 of the Planning Code exempts certain categories of signs from 
regulation by Article 6 of the Planning Code (Signs), including, among other categories, official 
public notices, notices posted by public officers in performance of their duties, and temporary 
displays of a patriotic, religious, charitable or other civic character.  (Planning Code § 603, 
subds. (a) & (c).) 
 

Amendments to Current Law 
 
This ordinance would amend the Administrative and Planning Codes to allow the projection of 
City-approved digital light displays on the east façade of City Hall.  Proposed Section 4.1-1 of 
the Administrative Code sets forth the requirements for permitted digital light displays on the 
east façade of City Hall.  The proposed amendment of Section 603 of the Planning Code to 
add subsection (p) exempts these displays from the requirements of Section 608.3 of the 
Planning Code, to the extent they are not already exempted by Section 603. 
 
Such displays may not extend above the height of the pediment of the façade (the triangular 
gable above the east entrance to City Hall).  All displays must be approved in advance by the 
City Administrator and must comply with rules and regulations to be prescribed by the Director 
of Administrative Services.  Any message conveyed shall be one the City wishes to 
communicate.  Messages may include, without limitation, an acknowledgment or celebration 
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of a City-sponsored event, a City-funded event, and any other special event or occasion.  A 
display shall not involve the attachment or placement of any permanent or temporary material 
on or against City Hall.  Pursuant to Administrative Code Section 4.20-1, no display shall be a 
general advertising sign. 
 
 

Background Information 
 
The City has long displayed flags and banners on the east façade of City Hall to foster civic 
pride, promote City events, acknowledge supporters of City events, and convey other 
governmental messages.  The projection of digital light displays will supplement and 
modernize this practice through the display of both moving and still images.   
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