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LEGISLATIVE DIGEST 
 

[Administrative Code - Short-Term Residential Rentals] 
 
Ordinance amending the Administrative Code to revise the Residential Unit Conversion 
Ordinance to limit short-term rental of a Residential Unit to no more than 120 days per 
calendar year; and affirming the Planning Department’s determination under the 
California Environmental Quality Act. 
 

Existing Law 
 
Under Chapter 41A of the San Francisco Administrative Code, renting a residential unit for 
less than a 30-day term is prohibited unless it is offered by the Permanent Resident of the 
unit, who registers the unit with the Planning Department and otherwise meets the 
requirements, described in Chapter 41A, for renting the unit as a Short-Term Residential 
Rental.  
 
Under existing law, Short-Term Residential Rentals are limited to 90 days per year for 
unhosted rentals (meaning the Permanent Resident is not in the unit when the unit is rented) 
and are unlimited for hosted rentals (which is when the Permanent Resident continues to 
reside in the unit during the rental period). This requirement states that the Permanent 
Resident must reside in the unit for no less than 275 days out of the calendar year. 
 
These limitations are designed to prohibit Owners, Business Entities that may own residential 
units, and other people, including tenants, from converting rental units from residential use to 
tourist use (also referred to as transient or hotel use).   
 

Amendments to Current Law 
 
The proposed ordinance limits the number of days per calendar year that unit can be rented 
as a Short-Term Residential Rental at 120 days per calendar year, regardless of whether the 
rental is hosted or unhosted. 
 

Background Information 
 
In October 2014, Administrative Code Chapter 41A and the Planning Code were amended to 
allow Short-Term Residential Rentals, beginning in February 2015. Prior to those 
amendments, rental of residential units for less than 30-day terms was prohibited City-wide 
under both Chapter 41A and the Planning Code. 
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