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LEGISLATIVE DIGEST 
 

[Initiative Ordinance - Planning Code - Requiring Conditional Use Authorization for 
Replacement of Production, Distribution, Repair, Institutional Community, and Arts Activities 
Uses] 
 
Motion ordering submitted to the voters an Ordinance amending the Planning Code to 
require Conditional Use authorization for conversion of Production, Distribution, and 
Repair Use, Institutional Community Use, and Arts Activities Use and replacement 
space; and affirming the Planning Department’s determination under the California 
Environmental Quality Act, at an election to be held November 8, 2016. 

 
Existing Law 

 
The Planning Code contains various provisions for conversion of Production, Distribution and 
Repair Uses, depending on where such uses are located.  There is no general requirement for 
conditional use authorization for conversion of an Institutional Community use or an Arts 
Activities use. 
 

Amendments to Current Law 
 
This ordinance would require conditional use authorization for any conversion of a Production, 
Distribution and Repair Use, an Institutional Community use or an Arts Activities use.  Such 
spaces would be replaced in compliance with the following criteria: 
 

(1)  In the areas that, as of July 1, 2016, are zoned SALI, PDR, C-3-G, or M, the 
replacement space shall be located on the same property or in the same area plan area as 
the property and shall include one square foot of PDR, Institutional Community, or Arts 
Activities use for each square foot of such use proposed for conversion. 

 
(2)  In the areas that, as of July 1, 2016, are zoned UMU, MUO, MUG, or MUR, the 

replacement space shall be located on the same property or in the same area plan area as 
the property and shall include 0.75 square foot of PDR, Institutional Community, or Arts 
Activities use for each square foot of such use proposed for conversion.   

 
 (3)  In all other areas that, as of July 1, 2016, are zoned to permit PDR, Institutional 
Community, or Arts Activities uses, the replacement space shall be located on the same 
property or in the same area plan area as the property and shall include 0.25 square foot of 
PDR, Institutional Community, or Arts Activities use for each square foot of such use 
proposed for conversion. 
 
In order to approve any conversions, the Planning Commission must make findings required 
under Planning Code Section 303, and shall consider the suitability of the replacement space 
for the use proposed for conversion.  
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Certain property is exempt from the requirements of this ordinance, including property located 
in any area zoned C-3-O or R as of July 1, 2016; any property under the jurisdiction of the 
Port of San Francisco; any property located in special use districts and Redevelopment Plan 
Areas in effect as of July 1, 2016; and any project that has received final Planning 
Commission approval by June 14, 2016. 
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