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LEGISLATIVE DIGEST 
 

[Environment Code - Packaged Drinking Water] 
 
Ordinance amending the Environment Code to modify restrictions on the sale or 
distribution on City property of drinking water in single service containers, to educate 
City departments regarding the restrictions, and making environmental findings. 
 

Existing Law 
 
 Environment Code Chapter 24, entitled “Bottled Drinking Water,” regulates the sale or 
distribution of “Bottled Water,” defined to include drinking water in a sealed rigid plastic bottle 
having a capacity of 21 fluid ounces or less, on City property.  It also requires the Department 
of the Environment and Public Utilities Commission to educate other City departments about 
Chapter 24’s requirements, and compels the Director of the Department of the Environment to 
report annually to the Mayor and Board of Supervisors on Chapter 24’s implementation.  
Chapter 24 also contains a City policy to promote the availability of clean, free drinking water 
in public areas.  
 

Amendments to Current Law 
 
 The proposal, the “San Francisco Packaged Water Ordinance,” is an ordinance that 
would amend Chapter 24 to extend application of many of the Chapter’s current regulations 
concerning Bottled Water to also apply to “Packaged Water.”  “Packaged Water” would be 
defined as drinking water in a sealed box, bag, can, glass bottle, rigid plastic bottle, or other 
container intended primarily for single service use and having a capacity of one liter or less.  
 
Events on City Property 
 
 According to Chapter 24, as of October 1, 2014, no person may sell or distribute 
Bottled Water at an indoor event held on City property, or an outdoor event held on City 
property, including a City street, where the City allowed the sponsor to use an on-site water 
supply.  As of October 1, 2016, no one may sell or distribute Bottled Water at an outdoor 
event held on City property.  
 These restrictions apply only to events where more than 100 people attend or 
participate.  They do not apply to public athletic events held on City property, to events where 
the City grants the general public access to enter or use the property without a permit, or to 
events held on City property where the sponsor applied for or received the permit prior to July 
1, 2014. 
 A City officer or department responsible for an event or the property to be used for an 
event may waive these requirements in full or in part if the event sponsor demonstrates that 
strict application of the requirements is not feasible, would cause undue hardship or practical 
difficulty, or that circumstances otherwise warrant waiver.  
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 The proposal would, starting March 1, 2017, apply these same restrictions to the sale 
and distribution of Packaged Water. In addition, the proposal would require a City officer or 
department responsible for an event or the property to be used for an event to seek a full or 
partial waiver from the Department of the Environment—rather than itself waiving this 
Chapter’s requirements—in the event that the sponsor demonstrates that a strict application 
of the requirement is not feasible, would cause undue hardship or practice difficulty, or that 
circumstances otherwise warrant waiver.   
 
Permits and Leases; Food Trucks  
 
 According to Chapter 24, as of October 1, 2014, all new permits or leases allowing any 
person to use City property for purposes that include the sale or distribution of beverages 
must require that the permittee comply with the Chapter.  This requirement also applies to 
permits or leases renewed, extended, or materially amended after that date.  As of October 1, 
2014, no City officer or department may issue a bid proposal or solicitation, request for bid or 
proposal, or contract for venors or concessions to be operated on City property that require or 
permit the sale or distribution of Bottled Water on such property.  These restrictions do not 
apply to concessions or vendors at San Francisco Airport facilities.  They likewise do not 
apply to the Moscone Center until either January 1, 2018, or complation of the first phase of 
the current expansion of that facility, whichever occurs sooner.  
 As of October 1, 2014, all Mobile Food Facility permits issued or renewed under Article 
5.8 of the Public Works Code must specifically provide that the permittee shall not sell or 
distribute Bottled Water as part of the operation of the Facility.  
 Per the proposal, starting March 1, 2017, these same requirements would apply to the 
sale and distribution of Packaged Water.  In addition, starting March 1, 2017, no person would 
be permitted to sell or distribute Packaged Water as part of its performance of a City contract 
or grant, unless specifically exempted from or allowed to do so under this Chapter.  
 
Use of City Funds to Purchase Packaged Water 
 
 Under Chapter 24, City departments and officers may not use City funds to purchase 
Bottled Water for their own general use.  The proposal would apply this same restriction to 
purchases of Packaged Water.  
 It is City policy not to use drinking water systems in City offices or facilities that use 
plastic water bottles of any size, where satisfactory alternatives exist and are feasible at the 
location under consideration.  In addition, it is City policy to conform drinking water systems in 
City offices or facilities to this goal where reasonable by the end of 2016.  The proposal would 
not change these policies.  
 
Policy to Increase the Availability of Clean, Free Drinking Water in Public Areas 
 
 Chapter 24 includes a City policy to increase the availability of clean, free drinking 
water in public areas.  Specifically, it is City policy that any City department undertaking a 
capital improvement in a park, plaza, playground, or other public space must ensure the 
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space includes bottle-filling stations or drinking fountains for public use, if reasonable and 
appropriate.  It is also City policy to encourage the inclusion of bottle-filling stations or drinking 
fountains for public use in Privately-Owned Public Spaces.  The proposal would not modify 
these policies.  
 
Penalties  
 
 An event sponsor who allows a violation of Chapter 24 can be punished by 
administrative fines imposed by the Director of the Department of the Environment in an 
amount of up to $500 for a first violation, up to $750 for a second violation within a year, and 
up to $1,000 for a third and subsequent violations within a year.  The proposal would not 
modify these penalties.   
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