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LEGISLATIVE DIGEST 
 

[Campaign and Governmental Conduct Code - Disclosure Requirements for Campaign 
Fundraising and Prohibiting Campaign Contributions from Persons with Land Use Matters] 
 
Ordinance amending the Campaign and Governmental Conduct Code to require 
disclosure of contributions solicited by City elective officers for ballot measure and 
independent expenditure committees; require disclosure of bundled campaign 
contributions; and prohibit campaign contributions to members of the Board of 
Supervisors, candidates for the Board, the Mayor, candidates for Mayor, and their 
controlled committees, from any person with pending or recently resolved land use 
matters. 
 

Existing Law 
 
The City’s campaign finance laws do not require the disclosure of campaign contributions 
solicited by City elected officials for ballot measure and independent committees.  These laws 
also do not generally require the disclosure of “bundling” of campaign contributions.  (But the 
City’s Lobbyist Ordinance does require lobbyists to disclose their involvement in campaign 
fundraising activities.) 
 
City law prohibits campaign contributions from corporations and from persons who have a 
contract pending before the City.  Campaign & Gov’tal Conduct Code §§ 1.114, 1.126. 
 

Amendments to Current Law 
 
1.  Disclosure of campaign contributions solicited by a City elected official for ballot measure 
and independent expenditure committees 
 
The proposal would require City elective officers, or subordinates working on their behalf, to 
disclose any contributions of $10,000 that they have solicited for a ballot measure committee 
or independent expenditure committee within 24 hours after the contribution is made.  These 
officers would need to disclose their involvement in the solicitation and other information about 
the potential relationships between the officers and the contributors to the Ethics Commission. 
 
2.  Disclosure of bundling of campaign contributions 
 
The proposal would require candidate-controlled committees to identify the persons who have 
bundled $5,000 or more in campaign contributions for their fundraising efforts.  “Bundling” 
includes activities such as asking others for contributions, hosting fundraising events, or 
delivering contributions made by other persons.  Committees that have benefited from such 
bundling would be required to identify their “bundlers,” the contributions that have been 
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bundled by that person, whether the bundler is a member of a City board or commission, and 
whether the bundler has attempted to influence the officers who control such committees 
within the past 12 months.  Committees would be required to disclose this information at the 
time that they file scheduled campaign statements with the Ethics Commission. 
 
3.  Prohibiting campaign contributions from persons with land use matters before the City 
 
The proposal would prohibit persons with a financial interest in certain land use matters before 
the Board of Appeals, Board of Supervisors, Building Inspection Commission, Commission on 
Community Investment and Infrastructure, Department of Building Inspection, Office of 
Community Investment and Infrastructure, Historic Preservation Commission, Planning 
Commission, or Planning Department from making certain campaign contributions.  Such 
persons could not make a campaign contribution to a Member of the Board of Supervisors, 
the Mayor, candidates for those offices, and their controlled committees from the filing or 
submission of the land use matter until six months have elapsed from the date that the board 
or commission renders a final decision or ruling.  Members of the Board of Supervisors, the 
Mayor, candidates for those offices, and their controlled committees would also be prohibited 
from soliciting such campaign contributions. 
 

Background Information 
 
The Board of Supervisors may only amend the City’s campaign finance laws (as established 
by Article I, Chapter 1 of the Campaign and Governmental Conduct Code) if: 
 

(a)  the amendment furthers the purposes of this Chapter; 
 
(b)  the Ethics Commission approves the proposed amendment in advance by at least 
a four-fifths vote of all its members; 
 
(c)  the proposed amendment is available for public review at least 30 days before the 
amendment is considered by the Board of Supervisors or any committee of the Board 
of Supervisors; and  
 
(d)  the Board of Supervisors approves the proposed amendment by at least a two-
thirds vote of all its members. 

 
Campaign & Gov’tal Conduct Code § 1.103. 
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