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LEGISLATIVE DIGEST 
 

 
[Planning Code - Construction of Accessory Dwelling Units] 
 
Ordinance amending the Planning Code to bring the requirements and procedures for 
authorizing the construction of Accessory Dwelling Units (ADUs) in single-family 
homes into conformity with the new mandates of state law; affirming the Planning 
Department’s determination under the California Environmental Quality Act; making 
findings of consistency with the General Plan and the eight priority policies of Planning 
Code Section 101.1 and findings of public convenience, necessity, and welfare under 
Planning Code Section 302; and directing the Clerk to send a copy of this ordinance to 
the California Department of Housing and Community Development after adoption 
pursuant to state law requirements. 
  

Existing Law 
 
Planning Code Section 207(c)(4) regulates the construction of Accessory Dwelling Units 
(ADUs) in San Francisco. It allows ADUs to be constructed on any lot in the City where 
residential use is allowed. One ADU may be constructed in buildings that have four existing 
units or fewer and there is no numerical limit on the number that may be constructed in 
buildings with more than four existing units. With the exception of properties in RH-1(D) 
zoning districts, which are regulated by Section 207(c)(5) and allowed only as mandated by 
California’s second unit law (Government Code Section 65852.2), the same controls on 
construction apply to all ADUs.      
 

Amendments to Current Law 
 
This ordinance groups all single-family homes together in a new Planning Code Section 
207(c)(6). There are no changes to the requirements for the construction of an ADU in an RH-
1(D) zoning district, which is still regulated entirely by the provisions of Government Code 
Section 65852.2. Single-family homes in other single-family zoning districts or in multifamily 
zoning districts that (1) fully meet the requirements of subsection (c)(6), (2) do not need any 
waivers of Planning Code requirements by the Zoning Administrator, and (3) are not also 
performing seismic upgrade work may receive a ministerially-approved permit. A single-family 
home that cannot meet these requirements continues to be regulated by Section 207(c)(4). 
 

Background Information 
 
On January 1, 2017, SB 1069 and AB 2299, both amending California’s law on second units 
(now called “accessory dwelling units”) went into effect. An existing local ordinance must fully 
comply with the new requirements or is considered by the state to be null and void. Planning 
Code Section 207(c)(4) is being amended to bring San Francisco’s ADU requirements into 
conformity with the new state law mandates. 
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Pursuant to Government Code Section 65852.2, a local jurisdiction must ministerially approve 
one ADU if it (1) is contained within the existing space of a single-family residence or 
accessory structure that is in a single-family or multifamily residential zone, (2) has 
independent exterior access from the existing residence, and (3) has side and rear setbacks 
sufficient for fire safety. The state imposes limits on other local requirements including 
parking, fire sprinklers, and utility connections. A local jurisdiction may enact less restrictive 
requirements but may not enact more restrictive standards than the maximum standards of 
Government Code Section 65852.2. 
 
The legislation has been amended to: (1) conform the definition in Section 102 to the new 
requirements and (2) include in Section 207(c)(6) ADUs in single-family homes that are in 
multifamily zoning districts. For ADUs in single-family homes, the amended legislation (1) 
allows an ADU to be constructed within the buildable area of the existing home, (2) requires 
the ADU to have independent exterior access from the home or accessory structure, and (3) 
requires side and rear setbacks sufficient for fire safety.  
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