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LEGISLATIVE DIGEST 
 

[Planning Code - Child Care Facilities] 
 
Ordinance amending the Planning Code to allow residential uses and Child Care 
Facility uses to share required open space; make Child Care Facilities principally 
permitted in all zoning districts except the Production, Distribution, and Repair (Light 
Industrial Buffer) (PDR-1-B), Production, Distribution, and Repair (General) (PDR-1-G) 
and Industrial (Light Industrial) (M-1) zoning districts, where they would be 
conditionally permitted, and in the Production, Distribution, and Repair (Core 
Production, Distribution, and Repair) (PDR-2) and Industrial (Heavy Industrial) (M-2) 
zoning districts, where they would not be permitted; remove certain notice 
requirements for Child Care Facilities; and make other conforming changes to 
references to the definition of Child Care Facility; affirming the Planning Department’s 
determination under the California Environmental Quality Act; and making findings of 
consistency with the General Plan, and the eight priority policies of Planning Code, 
Section 101.1. 
 

Existing Law 
 
The Planning Code currently contains several definitions of “Child Care Facilities.” Across the 
City, Child Care Facilities are principally permitted, conditionally permitted, or not permitted, 
depending on the zoning district in which they are located. Specifically,  

 In residential districts, child care facilities serving 14 children or fewer are permitted, 
and Child Care Facilities serving 15 children or more require conditional use 
authorization. 

 In commercial districts, Child Care Facilities are permitted, except in C-3-S, where a 
conditional use authorization is required. 

 In Production, Distribution, and Repair (PDR) Districts, Child Care Facilities are only 
permitted in PDR-1-G. 

 In Manufacturing (M) Districts, Child Care Facilities are only permitted in M-1. 

 In Public (P) Districts, Child Care Facilities require conditional use authorization. 

 In Neighborhood Commercial Districts, Child Care Facilities are generally permitted on 
the first floor regardless of enrollment, permitted on the second and third floor when 
serving 12 or fewer children. Conditional use authorization is generally required when 
operating a Child Care Facility on the second or third floor with 13 or more children.  

 In Mixed Use Districts, Child Care Facilities are permitted except in RH-DTR (Rincon 
Hill DT Residential), SB-DTR (South Beach DT Residential), and SALI 
(Service/Arts/Light Industrial). 

 
Neighborhood notice is required for Section 311 requires neighborhood notification for all 
Child Care Facilities in residential districts, and in other districts, neighborhood notice is 
required for changes of use to both Other Large Institutions and Other Small Institutions, 
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which currently includes Child Care Facilities under Planning Code Sections 790.50 and 
790.51. 
 
Under current law, Child Care Facilities in mixed-use projects are required to meet both local 
residential open space requirements, which vary by zoning district, and State law 
requirements. 
 

Amendments to Current Law 
 
The proposed legislation would amend the Planning Code to provide only one definition of 
“Child Care Facility”, in Planning Code Section 102. 
 
Child Care Facilities will be principally permitted in all zoning districts, except the following, 
which would be subject to the listed use controls. 

 PDR-1-B: Conditional Use 

 PDR-1-G: Conditional Use 

 PDR-2: Not Permitted 

 M-1: Conditional Use 

 M-2: Not Permitted 
 
The proposed legislation would eliminate the neighborhood notice requirements for Child Care 
Facilities. 
 
The ordinance would allow a residential development to use required residential open space 
to meet child care open space requirements during weekday business hours. The space 
would be required to meet State licensing requirements, and not more than 50% of the single 
common open space may be used by the Child Care Facility. 
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