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REVISED LEGISLATIVE DIGEST 
(Substituted, 7/18/2017) 

 
[Planning Code - Car-Share and Shared Short Range Vehicle Parking Requirements] 
 
Ordinance amending the Planning Code to allow Shared Short Range Vehicle (scooter) 
off-street parking in certain designated spaces and amending the Car-Share Program 
provisions; affirming the Planning Department’s determination under the California 
Environmental Quality Act; making findings of consistency with the General Plan, and 
the eight priority policies of Planning Code, Section 101.1; and making findings under 
Planning Code, Section 302. 
 

Existing Law 
 
Planning Code Section 166 provides requirements for car-share parking spaces in new 
residential development projects.  Section 166 also sets forth criteria for qualifying a car-share 
organization to use the car-share parking spaces, and includes a requirement that a car-share 
organization provide an independent report documenting achievement of certain performance 
goals. 
 

Amendments to Current Law 
 
The proposed amendments include findings demonstrating the need for Car-Share parking 
spaces.  The amendments would also change the criteria for qualifying a car-share 
organization to eliminate the requirement to submit an annual report documenting whether it 
has met specified performance goals.  A car-share organization may ask the Zoning 
Administrator to make a written determination that the car-share organization meets the 
definitions of Planning Code Section 166.  Once that written determination is made, a car-
share organization is eligible to use available car-share parking spaces in a residential 
building.   
 
The proposed amendments would define a car-share vehicle as either an automobile or as a 
short range vehicle (“SRV”), which is defined as a two, three, or four-wheeled self-propelled 
vehicle capable of attaining a speed of at least 20 miles per hour and no greater than 40 miles 
per hour, which can seat no more than two passengers.  SRVs must be zero emissions 
vehicles.  Golf carts and electric bicycles are not considered SRVs. 
 
The amendments provide that if it is demonstrated to the satisfaction of the Planning 
Department that no certified car-share organization can make use of the dedicated 
Automobile car-share parking spaces for Automobile use, the spaces may be occupied by 
shared SRVs.   
 
The amendments would allow any existing accessory parking space to be voluntarily 
converted to any type of car-share space without the need for a site or building permit, 
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except for the conversion of required non-residential accessory parking spaces.  Such 
required non-residential spaces may only be converted upon obtaining a variance or other 
exception to the property’s parking requirements.  In addition, the amendments would allow 
a building owner to convert any space within a principal or accessory garage to a shared 
SRV space if that space is not being converted from tenant amenities, including but not 
limited to tenant storage, laundry facilities, or bicycle parking, under the following 
conditions: 
  (A) The owner obtains a building permit to convert unused principal or 
accessory garage space to shared SRV parking; and 
  (B) In order to preserve space that may be used for future tenant amenities, no 
owner shall convert any unused accessory garage space of a contiguous area measuring 
greater than 112.5 square feet for shared SRV parking. 
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