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LEGISLATIVE DIGEST 

 
[Planning Code - Office Development Conversions] 
 
Ordinance amending the Planning Code to allow square footage of baseline office 
space that is converted to non-office uses to be available for allocation under the Office 
Development Limit Program and requiring Zoning Administrator written determination 
for such space; affirming the Planning Department’s determination under the California 
Environmental Quality Act; making findings of public necessity, convenience, and 
welfare under Planning Code, Section 302; and making findings of consistency with the 
General Plan, and the eight priority policies of Planning Code, Section 101.1. 
 

Existing Law 
 
Planning Code Sections 320-325 set forth a number of provisions that regulate the approval of 
new office development in San Francisco (“Office Development Limitation”).  An initiative 
ordinance passed by the voters in 1986 amended these provisions of the Planning Code to, 
among other things, restrict the amount of office space authorized for development in a given 
year (“Proposition M”).  A total of 950,000 square feet is available for allocation each year, and 
any of this cap amount that is not allocated during a year is carried forward for potential 
allocation in future years.   
 
The Office Development Limitation does not explicitly address allocation of office space that 
existed before the Office Development Limitation and converted later to other uses.  The Office 
Development Limitation allows a credit for on-site conversion of office space that is part of a 
new office development, and adds back to the annual limit of 950,000 square feet any office 
space that was approved under the Office Development Limitation but not built.   
 
The Office Development Limitation includes a Reserve for Smaller Buildings for new office 
development between 25,000 and 49,999 square feet in gross floor area, and allocates 75,000 
each year to this Reserve.   
 

Amendments to Current Law 
 

The amendment provides that office space of 25,000 square feet or more that existed 
before November 29, 1984 (“Baseline Office Space”), which is or was lawfully converted to 
non-office use on or after November 4, 1986, may be added to the amount available for 
allocation to new Office Developments.  If the converted Baseline Office Space was part of a 
building containing office space totaling between 25,000 and 49,999 square feet in gross floor 
area, the converted space would be allocated to the Reserve for Smaller Buildings provided in 
Section 321(b)(4).  If the converted Baseline Office Space was part of a building containing 
office space totaling more than 49,999 square feet, then that converted space would be 
available for general allocation.  Any unallocated amounts of the converted Baseline Office 
Space could be carried over to the next approval period. 
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Within 1 month of the effective date of the amendment, the Zoning Administrator must 
make a written determination regarding conversion of any Baseline Office Space that was 
lawfully converted to non-office use on or before such effective date.  If an individual believes 
there is additional Baseline Office Space that has been lawfully converted to non-office use, 
that individual may submit a request for a written determination to the Zoning Administrator 
about this additional Baseline Office Space.  

 
For Baseline Office Space that is converted to non-office use after the effective date of 

the amendment, the process is similar.  The Zoning Administrator would make a written 
determination regarding that conversion.  When the written determination becomes final, any 
converted Baseline Office Space determined to be available would also be added to the 
amount available for allocation to new Office Developments.  Such later conversions also 
would be allocated to either the Reserve for Smaller Buildings or to the general allocation 
amount, depending on the size of the office building in which the conversion took place.  Any 
unallocated amounts of this later-converted Baseline Office Space could also be carried over 
to the next approval period.   

 
In determining whether Baseline Office Space lawfully existed or was lawfully converted 

to a non-office use, the presumption is that such space was lawfully existing or converted 
unless there is conclusive evidence demonstrating otherwise.   
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