
 
FILE NO. 180777 

BOARD OF SUPERVISORS  Page 1 

REVISED LEGISLATIVE DIGEST 
(Amended in Committee, 12/10/2018) 

 
[Planning Code - Conditional Use Authorization Required for Employee Cafeterias within 
Office Space]  

Ordinance amending the Planning Code to require a Conditional Use authorization for 
Employee Cafeterias, as defined, within Office space, except for existing Employee 
Cafeterias; affirming the Planning Department’s determination under the California 
Environmental Quality Act; making findings of consistency with the General Plan and 
the eight priority policies of Planning Code, Section 101.1; and adopting findings of 
public necessity, convenience, and welfare under Planning Code, Section 302. 
 

Existing Law 
 
Section 102 of the Planning Code defines uses and terms used throughout the Code. “Office, 
General” is defined in Section 102 as “A Non-Retail Sales and Service Use that includes 
space within a structure or portion thereof intended or primarily suitable for occupancy by 
persons or entities which perform, provide for their own benefit, or provide to others at that 
location, services including, but not limited to, the following: professional, banking, insurance, 
management, consulting, technical, sales, and design; and the non-accessory office functions 
of manufacturing and warehousing businesses, multimedia, software development, web 
design, electronic commerce, and information technology.” It does not include “Non-Retail 
Professional Services as well as Retail Uses; repair; any business characterized by the 
physical transfer of tangible goods to customers on the premises; wholesale shipping, 
receiving and storage; and design showrooms or any other space intended and primarily 
suitable for display of goods.” Section 202.2 establishes location and operating conditions for 
specific use categories. Section 303 sets forth the Conditional Use authorization procedure. 
 

Amendments to Current Law 
 

The definition of “Office, General” in Section 102 is amended to provide it is subject to the 
operating conditions of Section 202.2. Section 202.2 is amended to provide that an “Employee 
Cafeteria” is prohibited in Office space but that any such use lawfully existing or finally 
approved as of July 24, 2018 may continue and be maintained. It may not, however, be 
expanded or re-installed if abandoned. An “Employee Cafeteria” is defined as: “a food facility 
within the premises where the employees are provided food on a regular basis. The operators 
of the food facility are either employees of the business or are contracted by that business. 
Foods are prepared and cooked on the site in a full-service kitchen with an exhaust ventilation 
system that requires a health permit from the Department of Public Health to operate.” Section 
303 is amended to add additional criteria to be considered by the Planning Commission in 
approving a Conditional Use for an Employee Cafeteria.  
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