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LEGISLATIVE DIGEST 

 
[Planning, Administrative Codes - Temporary Use of Hotels and Motels for Permanent 
Supportive Housing] 
 
Ordinance amending the Planning Code and Administrative Code to allow certain 
hotels and motels to be used for Permanent Supportive Housing purposes without 
thereby abandoning or discontinuing the hotel use; affirming the Planning 
Department’s determination under the California Environmental Quality Act; making 
findings of consistency with the General Plan, and the eight priority policies of 
Planning Code, Section 101.1; and making findings of public necessity, convenience, 
and welfare under Planning Code, Section 302. 
 

Existing Law 
 
In hotels subject to regulation under Administrative Code Chapter 41, certain units designated 
as tourist units within a residential hotel may be used for residential purposes without losing 
their designation under Chapter 41 as tourist units.   
 
Under the Planning Code, a use that has been discontinued for a certain period of time – 
usually around three years – could lose the ability to continue that use if the current zoning 
would not allow the use or would require conditional use authorization.  Thus, if a tourist hotel, 
or a portion of a tourist hotel, were used for residential purposes for three or more years, the 
tourist hotel could lose its ability to return to that tourist use after a certain number of years if 
the zoning would no longer allow the tourist use or would require special authorization for the 
tourist use, such as a conditional use permit.   
 
New uses could be subject to development standards set forth in the Planning Code, and 
could be required to pay certain impact fees as required by Planning Code Article 4.  Finally, 
conversion of a residential use to a non-residential use would require conditional use 
authorization under the terms of Planning Code Section 317.   
 

Amendments to Current Law 
 

The Legislation would allow any Hotel or Motel use to be used for Permanent 
Supportive Housing, as defined in Administrative Code Section 20.54.2, for up to twenty 
continuous years without losing its land use designation as a Hotel or Motel use under the 
Planning Code, irrespective of whether such existing Hotel or Motel use is a principally 
permitted, conditionally permitted, or nonconforming use.  The Legislation would also allow 
any Hotel or Motel use in a building that is subject to the terms of Administrative Code 
Chapter 41 to use all or any portion of such Hotel or Motel for Permanent Supportive Housing, 
as defined in San Francisco Administrative Code Section 20.54.2, without losing its land use 
designation under the Planning Code as a Hotel or Motel at any time.  The approval of the 
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Permanent Supportive Housing use as a temporary use would not be considered a 
conversion, discontinuance, abandonment, or change of use under the Planning Code. 

 
The Legislation provides that the Permanent Supportive Housing would not be required 

to comply with development standards applicable to new residential uses, including but not 
limited to density, rear yard, open space, exposure, and other requirements set forth in 
Articles 1.2, 1.5, or 2 of the Planning Code, and would not be subject to any development 
impact fees set forth in Article 4 of the Planning Code. 

 
The Legislation would allow a Hotel or Motel that is lawfully used for Permanent 

Supportive Housing purposes to return to its pre-existing lawful Hotel or Motel use without 
complying with Planning Code Section 317, and such return to a non-residential use would 
not be considered a Residential Conversion. 

 
The Legislation would allow a temporary change of occupancy under Administrative 

Code Chapter 41 for Permanent Supportive Housing without changing the legal status of that 
unit as a tourist unit under Chapter 41, until lawful termination of such Permanent Supportive 
Housing use.   
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