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REVISED LEGISLATIVE DIGEST 
(Amended in Committee – February 4, 2021) 

 
[Emergency Ordinance - Public Health Emergency Leave] 
 
Reenactment of emergency ordinance (Ordinance No. 59-20 as reenacted by 
Ordinance Nos. 90-20, 136-20, 217-20, and 270-20) to temporarily require private 
employers with 500 or more employees to provide public health emergency leave 
during the public health emergency related to COVID-19, with amendments to 
prospectively exempt certain non-profit organizations from the emergency 
ordinance and to strike a provision allowing leave to be taken without regard to 
employees’ work schedules. 

Existing Law 
 
An emergency ordinance, the Public Health Emergency Leave Ordinance, Ordinance 
No. 59-20, reenacted by Ordinance No. 90-20, Ordinance No. 136-20, Ordinance No. 
217-20, and Ordinance No. 270-20, temporarily requires private employers with 500 or 
more employees to provide paid public health emergency leave during the public health 
emergency related to COVID-19.  
 
The federal Families First Coronavirus Response Act (FFCRA), Public Law No. 116-
127, temporarily required employers to provide emergency paid sick leave to certain 
employees who are unable to work or telework due to the COVID-19 public health 
emergency, but it exempted private employers with 500 or more employees. The 
emergency ordinance addressed the gap created by FFCRA’s exemption of private 
employers with 500 or more employees.  Although FFCRA’s emergency paid sick leave 
requirement lapsed on January 1, 2021, Congress extended employer tax credits for 
paid sick leave voluntarily provided to employees through March 31, 2021.   
 
The legislative digest for Ordinance No. 59-20 is found in Board File No. 200355. 
Slightly edited, it summarizes the ordinance as follows: 
 
Under the ordinance, employees may use up to 80 hours of paid public health 
emergency leave if unable to work (including telework) because: 
(1) The employee is subject to a quarantine or isolation order related to COVID-19, 

including but not limited to the City or other Bay Area shelter-in-place or “stay-safer-
at-home” orders. This includes an employee who is a member of a “vulnerable 
population” as defined in Order No. C19-05 who is unable to work due to 
recommendations in any City health order, or any order issued by Governor 
Newsom or Bay Area jurisdictions recommending or requiring additional restrictions 
for vulnerable or high-risk populations. 

(2) The employee has been advised by a health care provider to quarantine. 
(3) The employee is experiencing symptoms associated with COVID-19 and seeking a 

medical diagnosis. 



 
FILE NO. 210052 

BOARD OF SUPERVISORS  Page 2 

(4) The employee is caring for a family member who is subject to an order as described 
in (1), has been advised as described (2), or is experiencing symptoms as described 
in (3). 

(5) The employee is caring for a family member if the school or place of care of the 
family member has been closed, or the care provider of such family member is 
unavailable, due to the public health emergency.  

(6) The employee is experiencing any other substantially similar condition specified by 
the Local Health Officer, or under Section 5102(a)(6) of the FFCRA, by the United 
States Secretary of Health and Human Services. 

 
The ordinance allows an employer of an employee who is a health care provider or 
an emergency responder to limit this leave, but requires such employers to provide 
such leave when the employee is unable to work: (1) due to a health care provider’s 
advice to self-quarantine; or (2) because the employee is experiencing symptoms 
associated with COVID-19, seeking a medical diagnosis, and does not meet the 
Centers for Disease Control and Prevention guidance for criteria to return to work 
for healthcare personnel with confirmed or suspected COVID-19. 
 
Public health emergency leave must be provided in addition to paid leave the 
employer provided before the date of enactment of the ordinance, except employers 
that voluntarily provided additional paid leave in response to the COVID-19 
outbreak may count that leave toward the required public health emergency leave. 
The ordinance required public health emergency leave to be available for immediate 
use, and it expires with the expiration of the ordinance, unless reenacted.   
 
The Office of Labor Standards Enforcement (“OLSE”) has implemented and is 
enforcing the ordinance. OLSE published a notice suitable for employers to inform 
employees of their rights under the ordinance, as well as information about City, 
state, and federal resources that employees negatively impacted by the public 
health emergency may qualify to receive. Employers were required to provide the 
notice to employees, in English, Spanish, Chinese, and any language spoken by at 
least 5% of the employees who are, or prior to the public health emergency were, at 
the workplace or job site, within three days after it was published.  
 
The ordinance includes anti-retaliation protections that, among other provisions, 
prohibit interfering with any right protected under the ordinance and taking any 
adverse action against an employee for exercising these rights.    
 
The ordinance became effective on April 17, 2020, was reenacted by Ordinance No. 90-
20, on June 16, 2020; by Ordinance No. 136-20, on August 24, 2020, retroactive to 
August 15, 2020, the date that Ordinance 59-20, as reenacted, expired; by Ordinance 
No. 217-20, retroactive to October 14, 2020, the date that Ordinance 59-20, as 
reenacted, expired; and by Ordinance No. 270-20, retroactive to December 13, 2020, 
the date that Ordinance 59-20, as reenacted, expired. The ordinance will terminate 
automatically on February 11, 2021, unless reenacted. 
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Amendments to Existing Law 
 
The proposed emergency ordinance reenacts Ordinance No. 59-20, as reenacted, with 
the result that it does not terminate on February 11, 2021, but rather is extended for an 
additional 60 days.  The proposed emergency ordinance was amended in committee to 
include two amendments to Ordinance No. 59-20, each of which is prospectively only.  
These amendments exempt certain non-profit organizations from the ordinance’s 
requirements, and they strike a provision that allows employees to use public health 
emergency leave regardless of when they are scheduled to work.  
 
If the ordinance is enacted after the expiration of Ordinance No. 59-20, as reenacted, it 
will have operative effect retroactively to the date that Ordinance No. 59-20, as 
reenacted, expired, and will expire on the 61st day following that date, unless 
reenacted.    
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