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LEGISLATIVE DIGEST 
 

[Housing Code - Community Kitchens] 
 
Ordinance amending the Housing Code to prohibit removal of existing community 
kitchens in group housing; and affirming the Planning Department’s determination 
under the California Environmental Quality Act. 
 

Existing Law 
 
Section 507 of the San Francisco Housing Code requires that community kitchens, if provided 
to the occupants of a building, must meet certain size requirements based on the number of 
guest rooms the community kitchens serve.  The provisions do not explicitly prohibit removal 
of existing community kitchens currently serving occupants of guest rooms. 
   

Amendments to Current Law 
 
The Proposed Legislation would explicitly prohibit the removal of existing community kitchens 
serving occupants of guest rooms in group housing, but would allow replacement or remodel 
of existing community kitchens.   
 

Background Information 
 
The City’s existing stock of group housing contains buildings with community kitchens, limited 
in-room kitchens, and somev without any kitchen facilities.  The Proposed Legislation 
preserves the option to construct or otherwise establish new group housing without providing 
community kitchens.  But where community kitchens have been established and relied upon 
by occupants of guest rooms, the Proposed Legislation would confirm that there is no option 
to remove those kitchens amenities without replacement.   
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