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LEGISLATIVE DIGEST 
 

[Administrative Code - Application of Health Care Security Ordinance to Employees 
Teleworking While Health Orders Place Restrictions on Onsite Work] 
 
Ordinance amending the Administrative Code to provide that employees are covered 
by the Health Care Security Ordinance when they are teleworking during the time 
period that City health orders place restrictions on onsite work and/or encourage 
employees to telework during the COVID-19 pandemic. 
 

Existing Law 
 
The San Francisco Health Care Security Ordinance (HCSO), Administrative Code Chapter 14, 
requires certain employers that do business in the City to provide for health care expenses of 
their covered employees working San Francisco, either through health insurance or other 
health care expenditures, including contributions on behalf of covered employees to SF City 
Option program.   
 
The HCSO does not clearly address how to determine the location of telework, where an 
employee works from a location other than the employer’s office or worksite.  To date, the City 
has treated the location of telework to be the physical location where the employee works, 
typically the employee’s residence.   
 

Amendments to Current Law 
 
The proposed ordinance amends the HCSO, Administrative Code Section 14.1, to provide 
that during the period that City health orders place restrictions on onsite work within the 
geographic boundaries of the City and/or encourage telework, time that an employee 
teleworks for a covered employer shall be considered to be work within the geographic 
boundaries of the City for all purposes under HCSO, if the person was, is, or after the COVID-
19 pandemic will be permitted or required to work from the covered employer’s office or 
worksite within the geographic boundaries of the City 
. 

Background Information 
 
Local health orders to mitigate the spread of COVID-19, including the stay-safer-at-home 
order, Health Order No. C19-07v, encourage telework from home to the extent possible and 
place restrictions on onsite work in the City.  But the current interpretation of the HCSO allows 
covered employers to discontinue health care expenditures for covered employees who are 
teleworking from their homes outside the City, resulting in employees losing access to 
healthcare during the COVID-19 pandemic.   
 
This ordinance addresses the location of the legal office or worksite for telework during the 
time period that health orders restrict onsite work in the City and/or encourage telework.  
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Telework is performed from a location other than the employer’s office or worksite, typically 
but not exclusively through electronic means.   
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